fbpx

Nagy jövője van a korszerű fóliás termesztésnek

Írta: MezőHír-2024/4. lapszám cikke - 2024 április 04.

Összehasonlíthatatlanul kisebb beruházási és fenntartási-üzemeltetési költség, valós és belátható megtérülés, akár pályázatfüggetlen kivitelezhetőség és nem utolsósorban komoly technológiai, növénytermesztési előnyök jellemzik a korszerű fóliaházas, fóliaalagutas zöldség- és gyümölcstermesztést. A szektorban arra számítanak, hogy a közeljövőben tovább fog erősödni és növekedni ez a szegmens, mert könnyen hozzáférhető a gazdaságok számára – mondja Megyery Tibor, a Haygrove technológiát kizárólagosan forgalmazó Britamark Kft. országos értékesítési menedzsere.

Az utóbbi évek pályázatban, európai támogatásokban gazdag időszakában nagy lendületet kapott a fóliaházas zöldség- és gyümölcstermesztés, persze főleg a nagyobb, tőkeerős gazdaságok közreműködése révén. Ugyanakkor volumenben a fóliaházas beruházások is folytatódtak, összességében 2020 óta mintegy 140 hektárral nőtt a beltéri növénytermesztés e formája. Ezzel a hajtatottnövény-termesztés csaknem félmillió tonna terményt állított elő, ennek mintegy kétharmadát termálvíz felhasználásával.

Mit tud egy mai korszerű, Haygrove-fóliaház?

A fóliaházas technológia persze ma már messze nem az, ami egykor volt. A megerősített, kívül-belül horganyzott acélból készült, akár 4–6 méteres csúcsmagasságú és 6,5–9 méter széles létesítmények fóliaborítása nemcsak többéves garanciát „bír el”, hanem az üvegházas technológiával összevethető szinten megvédi a kultúrát a külső fenyegetéstől (időjárás, UV-sugárzás, kártevők stb.). A korszerű fóliaalagutakban mindezek révén tágabb a gépi művelés és növényvédelem lehetősége, jobb a légmozgás és a hőmérséklet-szabályozás. A Haygrove szakembere szerint mivel a fóliaházak szellőztetése sokkal hatékonyabb, gyorsabb és egyszerűbb a hagyományos fóliatípusokéhoz képest, ma már előfordulnak 180 méter feletti alagút-hosszúságú házak is.

Mindezzel egyébként ütemezhető a betakarítási szezon, és akár 20–30 százalékkal több az első osztályú termények hozama, ezzel stabilabb és tágabb a piaci hozzáférés is akár a kiskereskedelem erős versenyében. A könnyűszerkezetes technológia révén továbbá nemcsak a gazdaságok speciális, egyedi igényeihez alkalmazkodik rugalmasan a fóliás rendszer, hanem a domborzati viszonyokhoz, a járulékos vagy időben későbbi fejlesztésekhez is. Az ugyancsak építéstechnológiai előny, hogy míg egy üvegház kivitelezése az engedélyeztetéssel, az épületgépészeti és más munkálatokkal együtt legalábbis hosszú hónapokat vesz igénybe, 1 hektár terület fóliaalagutas kiépítése egy hónap alatt elvégezhető.

A fólia életszerű, megtérülő beruházás

A döntő előny természetesen a beruházási költségek közötti különbségben van. – Egy korszerű üvegházas beruházásé akár a tízszerese is lehet egy ugyanolyan funkciójú, alapterületű fóliaalagutas létesítményének. Azt hiszem, nem túlzás kijelenteni, hogy egy modern üvegház voltaképpen termesztett kultúrától függően csak irreálisan hosszú idő alatt térül meg, s eleve pályázat vagy más külső tőke bevonása nélkül nem is életszerű beruházás. Márpedig a mezőgazdaságban az utóbbi években ez az egyik legfontosabb tapasztalat: valójában az a beruházás életszerű és életképes, amit belátható megtérüléssel, akár hitel vagy pályázati támogatás nélkül is elbírna egy gazdaság – összegzi a finanszírozási szempontokat a Britamark Kft. szakembere.

Jártasság, nyereség

A Britamark Kft. ügyfelei között elsősorban bogyós gyümölcsösök, intenzív zöldségfélék, alacsony növésű gyümölcsfák, dísznövénykertészetek és faiskolák, illetve faiskolai szaporítóanyag-előállítók számára javasoltak az ilyen típusú létesítmények. Azaz főleg kis- és középgazdaságoknak, ahol egyébként is magas színvonalú szakmaiság mellett folyik a munka. Egy korszerű üvegházban az automatika, a gépészet sok mindent átvesz az embertől, ám ez nem biztos, hogy mindig javára van a minőségi termesztésnek. Egy olyan gazda, aki a maga kárán és tapasztalataival építette fel a gazdaságát, az első fóliasátrát, és ma belevág egy korszerű fóliaalagutas rendszerbe, az hatalmas lehetőséget nyer a saját jártassága és a modern technológia révén – mondja a Britamark Kft. szakembere.

Minőség és növényvédelem

Miután a hazai boltokban, üzlet- és hipermarket-hálózatokban kapható zöldségek, gyümölcsök egyre nagyobb része terem üveg- vagy fóliaházakban, nem mindegy a növényvédelem, a beltartalom és az ízvilág szempontja sem. Megyery Tibor szerint azonban sok esetben ez nemcsak a technológián, hanem a fajtaválasztáson múlik. Ha megfelelő fajtát választ a gazdaság, akkor akár termőtalajon, akár talaj nélküli termesztéssel, vertikális műveléssel is lehet jobb beltartalmi értékű, finom zöldséget vagy gyümölcsöt előállítani – mutat rá a szakember.

A növényvédelem szempontjából pedig kifejezetten előnyös a zárt térben történő termesztés. Noha a gyomosodást, kártevők vagy kórokozók bejutását sem üvegházakban, sem fóliaházakban nem lehet teljesen kizárni, azért az tény, hogy sokkal könnyebb dolga van egy ellenőrzött, védett környezetben a növényvédelemnek. Ezért aztán sokkal több lehetősége van az integrált vagy akár tisztán biológiai növényvédelemnek is, ami még egészségesebb terményt eredményez úgy, hogy jelentős megtakarítást lehet elérni az inputanyag-felhasználás csökkentése révén.

Gazdától gazdáig terjed a híre

A Britamark Kft. kezdetben magyarországi palántanevelésre épülő üzletet épített, exportja gyors felfutással elérte az évi 3 millió palántás kibocsátást. Később a cég új vezetése egy profilváltás kapcsán Magyarországon a hangsúlyt a fóliaházas beruházásokra helyezte át. Idővel tapasztalták, hogy a kis légterű létesítmények egyre kevésbé versenyképesek, így növelték a sátrak hosszát, és folyamatos ezek fejlesztése is. Ma több mint 200 projekten van túl a Britamark Kft., amiben van akár pár ezertől egészen 50 ezer négyzetméteres fóliasátor-beruházás is.

A Haygrove-technológia egyik hitelesítője, hogy a híre gazdától gazdáig terjed: a tartós, hosszú élettartamú műszaki szerkezet és technológia hosszú távú befektetésként is megtérül a gazdaságokban. Miközben a mai, korszerű fóliák alig hasonlítanak a régiekre, az egyik első, 16 éve épített lajosmizsei fóliasátor ma is kifogástalanul működik. A Haygrove-technológiát forgalmazó Britamark Kft. szakemberei arra számítanak, hogy a közeljövőben a megtérülés, a beruházási összeg, a fenntartási és technológiai előnyök erősítik majd a trendet, és még több fóliaház épül a zöldség-gyümölcs ágazatban.

SZERZŐ: KOHOUT ZOLTÁN