fbpx

Hatékonyabb őszi védelem a vírusvektor rovarkártevők ellen búzában és árpában

Írta: - 2023 szeptember 18. -Hirdetés

CARNADINE: felszívódó acetamiprid jó tartamhatással.

Ha visszatekintünk a mögöttünk álló szűk egy esztendőre, akkor azt mondhatjuk, hogy ez az időszak növényvédelmi szempontból igazán mozgalmas volt. Különösen igaz ez az őszi kalászosokra. A csapadékos, rendkívül enyhe őszi és téli időjárás nagyban segítette a kórokozók és kártevők áttelelését, a hűvösebb és csapadékosabb tavaszi időjárás pedig a gyors terjedésüket.

Kártevő
Az időjárás kedvezett a kártevők elterjedésének is

Az őszibúza-vetésekben kora tavaszra igen erős szeptóriafertőzések alakultak ki, február végén, március elején már megtalálhatóak voltak a sárgarozsda első tünetei, amelyekből egy rendkívül erős járvány futott fel, majd május végére a vörösrozsda is megmutatta magát. Nem volt jobb a helyzet az őszi árpákban sem, ahol előbb a törperozsda, majd a hálózatos levélfoltosság és a lisztharmat okozott gondot.

A kora tavaszi határszemléken azonban egy másik, szintén kórtani problémával is szembesülhettünk. Foltokban növekedésükben lemaradó, mereven felálló levelű őszibúza- és hasonló tüneteket mutató, kisárgult levelű ősziárpa-növények jelezték, hogy a gombák mellett vírusos fertőzések is jelen vannak a területen.

Hazai viszonyok között az őszi kalászosainkban a két leggyakoribb vírus az árpa sárgatörpülés-vírusa és a búza törpülésvírusa. Mindkét vírus valamennyi kalászos növényünket megfertőzheti, emellett árvakeléseken, különféle fűféléken is megélnek. A betegségek tünetei nagyon hasonlóak, általános a visszafogott növekedés, a mereven felfelé álló levelek, illetve a növények erőteljes kisárgulása, ami az őszi árpában sokkal gyakrabban jelentkezik.

Kalászosok
Az őszi kalászosok növényvédelme nem volt egyszerű ebben az évben

Mindkét vírus terjedése vektor szervezetek által történik. Az őszi árpa esetében ezek a gabonákon élő különféle levéltetűfajok, míg az őszi búza esetében a kabócák játszanak fontos szerepet. Mind az árpa, mind a búza törpülésvírusa perzisztens, ami azt jelenti, hogy mechanikai úton nem vagy csak nagyon nehezen vihetők át, a vektor állatoknak hosszabb ideig kell szívogatniuk a növényeken, míg fertőzőképessé válnak. Az első fertőző szúrások bizonyos idő után történnek meg, vagyis a vírus felvétele és az első fertőző szúrás között lappangási idő telik el. A vírusok által okozott kár annál nagyobb, minél korábban fertőzik meg a növényeket. Így az optimálisabbnál korábbi vetés esetén vagy a hosszan tartó, meleg őszökön több idő áll rendelkezésre a vektorok betelepülésére, ami nagyban segíti a vírusok terjedését.

Mivel maga a vírus ellen közvetlenül nem tudunk védekezni, a vírusfertőzések elhárításában a kulcs a vektor szervezetek elleni hatékony védelmen alapul. Ebben az agrotechnika is sokat tud segíteni, mint például a vetésidő helyes megválasztása vagy az árvakelések elpusztítása. Az elmúlt években gyakran tapasztalható hosszú, meleg őszökön szükség volt a vektor szervezetek elleni rovarölő szeres védelemre is. A védekezést viszont megnehezíti, hogy egyre több növényvédő szert vontak ki az elmúlt időszakban, ami különösen a rovarok ellen használható készítmények körét érintette igen súlyosan. A védekezési lehetőség így leszűkült a piretroid hatóanyagú termékekre. Ezek a készítmények kontakt működésük révén azonnal kifejtik hatásukat, viszont hamar elbomlanak, nem rendelkeznek a gyakorlat számára érdemi tartamhatással. Ezért is bír nagy jelentőséggel az a tény, hogy az acetamiprid hatóanyagú Carnadine rovarölő szer megkapta a szükséghelyzeti engedélyt őszi búzában és őszi árpában levéltetvek és más vírusvektor kártevő rovarok elleni védelemre, őszi felhasználásra. Az acetamiprid hatóanyag felszívódva a levelekbe azonnal védi a fiatal növényeket, emellett tartamhatása révén hosszabb hatást is biztosít. A védekezés helyes időpontját megfigyelésre alapozva vagy sárga ragacslapok kihelyezésével lehet meghatározni. Amennyiben a növényeken már kisebb, 3-5 egyedből álló levéltetű-kolóniákat látunk, el kell végezni a kezelést. A Carnadine a szükséghelyzeti engedélyben meghatározott időintervallumban, 2023. szeptember 30-tól 2024. január 27-ig használható fel, 0,15 l/ha adagban. A készítmény a megjelölt időszakban egy alkalommal juttatható ki.

A gombákhoz hasonlóan a vírusok is jelentős terméscsökkenést képesek okozni. Az idei év vártnál gyengébb őszikalászos-terméseredményeit hajlamosak vagyunk csak a sárgarozsda-fertőzések számlájára írni, pedig ebben a vírusok is komoly szerepet játszottak. Az ősszel bekövetkezett vírusfertőzések tünetei rendszerint csak kora tavasszal, az állomány indulásakor észlelhetők, amikor már semmit sem tehetünk. A vírus ott van a növényben, a kártétel be fog következni. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, már ősszel hatékonyan kell fellépnünk a vírusvektor rovarkártevők ellen. Ebben nagy segítség a hazai őszibúza- és ősziárpa-termesztőknek a Carnadine a Nufarmtól.

Molnár Szabolcs
fejlesztési vezető

Nufarm