fbpx

Hat évnyi export után India ismét búzavásárlásra kényszerül

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 03.

A várt rekordtermés ellenére az indiai kormány elégedetlen a búzatartalékokkal és a belföldi árakkal, ezért nemhogy export nem lesz, de még importra is kényszerülhet az idei aratás után. A rizs esetében jobb a helyzet.

India búza
Alacsony a búzatartalék, magasak az árak – nem lesz export (forrás: englishtribuneimages)

A szemtelítődés fázisában vannak az indiai búzatáblák. A hozamok egyelőre kiválónak ígérkeznek (3,54 t/ha), de egy hirtelen hőhullámban megszorulhatnak a szemek, illetve az április végi, május eleji viharok is 5–10 millió tonnával csökkenthetik a remélt, rekord nagyságú termést. Az ország vélhetően importra fog szorulni ebből a gabonából. Rizsből szintén csúcsot dönthet az idei termelés, amit átlagos mennyiségű export követhet – összegez az USDA.

Alacsony tartalékok, magas árak, exportkorlátozás

Az utóbbi két évtizedben az indiai búzatermelés – a technológiai színvonal javulásának és a nagyobb hozamú fajtáknak köszönhetően – folyamatosan nő, bár rendkívül hektikusan alakul az ország különböző részeiben. A betakarítás legkésőbb május elején megtörténik, tehát az idei termés már egészen jól kalkulálható, noha az utóbbi időben gyakran előfordul, hogy késik a monszun, és korán érkeznek a jégesőkkel és viharokkal tarkított hőhullámok.

Ha megvalósul, a 112,5 millió tonnára várt eredmény új rekordot jelentene az ország életében. A fogyasztás 107,5 millió tonna lehet. Egy kedvezőtlen időjárási esemény egy pillanat alatt a belső fogyasztás szintjére ránthatja le a potenciális termést. A magas árakkal és a szűk tartalékokkal elégedetlen kormány ezért kellően óvatos. India hat év exportőri pozíció után ismét vásárlóként jelenhet meg a nemzetközi piacon – valószínűsítik az elemzők.

Míg a 2022. évi betakarítás után 5,4 millió tonna búzát exportáltak, most 2 tonnát importálhatnak az erős belső kereslet és a szűkülő tartalékok miatt. A belső felhasználás lényegében a malomipar igényeit jelenti. Indiában, ha csak lehet, nem kap búzát az állat. Legfeljebb korpa, esetleg némi tört szem kerülhet a tejelő szarvasmarhák és bivalyok elé, egész kis mennyiségben a baromfiknak is akad belőle. Az egész takarmányipar beéri 6 millió tonna búzatermékkel.

3 millió tonnával több rizs kerülhet exportra

A rizs teszi ki India gabonatermésének 40 százalékát, ennek java részét szeptember végén aratják. Az időjárási kilátások alapján az idei termést 135 millió tonnára becsülik, ami szintén rekord lenne. A fogyasztás 120 millió tonnára tehető. A tartalékokat is igénybe véve 18 millió tonnás export bonyolítható a termésből, ami egy átlagos szintet jelent (3 millió tonnával több a tavalyitól, de 2 millió tonnával kevesebb a 2022. évitől).

India 12 éve a világ vezető rizsexportőre, de a belső árak emelkedése miatt kvótákat határozott meg a kivitelére. Ezen a várható rekordtermés miatt lazíthat idén, bár az ipari igényekre is gondolnia kell. A búzával ellentétben a takarmányipar szívesen felhasználja a tört rizsszemeket és az olajozott rizskorpát, de rizspálinka és etanol is készül ebből a gabonából. Az etanolgyártás mellékterméke, a szárított törköly (DDGS) is az állatok elé kerül.

Klímaváltozás

A jövőben egyre nagyobb problémát jelenthet az országban, hogy az intenzív termelés és az árasztásos öntözéssel fenntartott rizs-búza forgók a talaj termőképességének leromlásához és szikesedéséhez vezetnek. Az elemzők szerint ezzel 8–10 éven belül fel kell hagyniuk az indiai termelőknek, és olyan kevésbé vízigényes kultúrákra kell áttérniük, mint a kukorica, a hüvelyesek és a zöldségek.