fbpx

Dopping a napraforgónak…

Írta: - 2024 március 26. -Hirdetés

… avagy a Biotrinsic™ i280 FP mikrobiológiai vetőmagkezelő készítmény

A KITE Zrt. innovatív fejlesztéseinek kiemelt területe az új, biológiai növényvédelmi és növényi vitalitást, terméshozamot növelő termékek tesztelése, hazai technológiához történő adaptációja és bevezetésük a magyar piacra. Köztudott, hogy a növények közvetlen környezetében számos, az ő fejlődésükre pozitívan ható, velük szimbiózisban együtt élő mikroorganizmus található. Ezek a hasznos mikroorganizmusok változatos módokon segítik a velük együtt élő növények fejlődését, és így a nagyobb hozamok elérését.

A KITE Zrt. és az Indigo Agriculture Europe GmbH kereskedelmi és fejlesztési együttműködése lehetővé teszi, hogy a magyar gazdák hozzájussanak a növények fejlődését, stressztűrő képességét támogató mikrobiológiai készítményekhez.

Az Indigo egyik terméke a Biotrinsic™ i280 FP, mely egy por formulációjú mikrobiológiai magkezelő készítmény, ami kifejezetten napraforgó-kultúrához lett kifejlesztve. A termék a Cladosporium tenuissimum mikorrhiza gombafaj spóráit tartalmazza, mely gombafaj képes szimbiózist kialakítani a haszonnövénnyel. A készítményben található Cladosporium tenuissimum törzs kifejezetten a hazai éghajlati és talajviszonyokhoz lett kiválasztva.

Hatásmechanizmus A mikorrhiza gomba több módon is támogatja a vele együtt élő növényt. A vetés után a gombaspórákból kifejlődő gombafonalak hozzákapcsolódnak a csírázó magvak gyökérszövetéhez, és azzal egy szimbionta kapcsolatot hoznak létre. A gombafonalak kiterjedt hálózatot hoznak létre a gyökérzet körül, amin keresztül jelentős mennyiségű plusz tápanyagot és vizet gyűjtenek össze és adnak át a növénynek, cserébe a növény cukrokkal és lipidekkel látja el a gombát. A gombafonalak továbbá képesek mobilizálni a talajban kötött formában jelenlévő foszfort, káliumot és vasat, így azok a növények számára hozzáférhető formává alakulnak. A Biotrinsic™ i280 FPkezelés hatására javul a növények vitalitása és szárazságtűrése, mivel több vízhez és tápanyaghoz férnek hozzá a kezeletlen növényekhez képest. A Biotrinsic™ i280 FPpozitív hatása a terméshozamokban is látványosan megnyilvánul.

Kísérleti eredmények

A KITE Zrt. fejlesztőcsapata több éve, számos helyszínen végez kísérleteket az Indigo termékeivel üzemi körülmények között, nagyparcellákon.

Egyszerű használat

A Biotrinsic™ i280 FP egy por formulációjú készítmény, ami lehetővé teszi a vetőmag sajátkezű kezelését. A por formulációjú készítmény könnyedén felvihető a vetőmag felületére a vetőmagos zsákban vagy akár a már vetőtartályba betöltött vetőmagra is. A művelethez az adott vetőmagmennyiséghez szükséges készítményt az adagolókanállal kell kimérni és egyenletesen rászórni a magra, majd egy egyszerű keverőbottal elkeverni azt a vetőmaggal. A másik módszer, amikor egy zsák vetőmagmennyiség felét egy másik megüresedett, száraz, tiszta zsákba átöntjük, majd a mérőkanálban lévő por egyik felét az egyik, a másik felét a másik fél zsák magra szórjuk. A zsákokban található vetőmagot és port ezután elkeverjük vagy összerázzuk. A hintőpornál is kedvezőbb finomságú szemcsék mind a két módszernél elektrosztatikusan tapadnak fel a vetőmag felületére.

A Biotrinsic™ i280 FP készítmény 35 g-os kiszerelésben érhető el. Ez a mennyiség elegendő 10 db, egyenként 150.000 szem napraforgó vetőmagot tartalmazó zsákhoz. Minden tasak tartalmaz egy adagolókanalat is, így egy adagolókanálnyi készítmény elegendő egy darab, 150.000 szem vetőmagot tartalmazó zsákhoz.

A készítmény használata pontot ér az Agro-ökológiai Programban!