fbpx

Forradalom a terménytisztításban

Írta: - 2022 január 14. -Hirdetés

A PETKUS Technology GmbH már 1852-ben elindította a „Tisztítás Forradalmát”, és azóta is az innováció úttörője a vetőmagok és gabonafélék tisztításának, osztályozásának, tárolásának, válogatásának és csávázásának minden területén.

 

Reklámgrafika „Tisztítás Forradalma” témában
Innovatív megoldás a PETKUS-tól a vetőmagok és gabonafélék tisztításához, osztályozásához

 

A tisztítósor szinte minden lényegi berendezését megvizsgálták és korszerűsítették, de a legfontosabbat, az előtisztítót, amely a folyamat legelején a legtöbb szennyeződést kezeli, többnyire elhanyagolták.

A PETKUS, miután világszerte konzultált a felhasználókkal, és megértette a gondjaikat a gabonafeldolgozás örökös nehézségével kapcsolatban, előtérbe helyezte az előtisztító korszerűsítésének fontosságát.

A világ legkorszerűbb tisztítóberendezéseivel álltunk elő, és jelenleg forradalmasítjuk a vetőmagok és gabonafélék előtisztításának módját.

 

A mezőgazdaság mindenhol
Control panel

 

Modern, számos változatban elérhető S tisztítóink illeszkednek a tisztítás és az osztályozási folyamatok különböző szakaszaihoz. Ezeknél a tisztítóberendezéseknél rendkívül korszerű módon kezelhetők a rosták és a rostaszekrények, az egész rostakeretnek olyan merevséget biztosítva, amilyen korábban soha nem létezett a tisztítóberendezésekben. A rosták rögzítésének és kioldásának módja, valamint azok könnyű cserélhetősége a világ számos üzemeltetője számára gyerekjátékká tette ezt a feladatot. Ez nemcsak a kezelő hatékonyságát, hanem a berendezés hasznos üzemidejét is megnöveli, ezáltal csökkentve a beruházás megtérülési idejét.

 

A rendszerek működtetése nyomógombbal vagy fogantyúval.
ELR rendszer (bal) fogantyús működtetéssel és ALR rendszer (jobb) nyomógombos működtetéssel

 

Az ELR (Easy Lock Release) és az ALR (Automatic Lock Release) záró- és kioldórendszer a rostákhoz az első ilyen a maga nemében e berendezéseknél.

Az egyedülálló AIRMAX technológia lehetővé teszi a különböző légsebességek beállítását a termény légárammal való tisztítása során, és segít egy részleges fajsúly szerinti elválasztás elérésében. Mindez csökkenti a feldolgozás során a fajsúlyszeparátor terhelését – ehhez ultrahangos érzékelők kerültek elhelyezésre a csatornákban.

A tisztítógépek „roeber” változata saját vezérlőpanellel rendelkezik, ahol a kezelők recepteket állíthatnak be különböző terményekhez, valamint ugyanazon termény különböző fajtáihoz. Ez az első olyan tisztítóberendezés-sorozat, melynél rögzítik a digitális adatokat, és így megvalósítható az adott MŰKÖDÉS MEGISMÉTELHETŐSÉGE.

 

A működési elv ábrán
A rendszer működési elve

 

A fő szempont minden tisztítónál a rostafelület (a rostanyílások százalékos arányával együtt) és a levegő hatékony felhasználása a termény tisztítására és az elszíváshoz. Az S tisztítóknál elérhető az egyes légcsatornákban a légáram sebességének mérési lehetősége, ezzel receptek készíthetők a termények hatékony tisztításához.

Korábban a tisztítóknál csak az elszívás sebességének elektronikus ellenőrzésére volt mód, az S tisztítóknál azonban lehetőség van a sebesség rögzítésére a vezérlőegységen, majd az ismét használható, ahogyan és amikor szükséges. Ez jelentősen megkönnyíti a gép beállítását még egy új kezelő számára is, a kezelői kitettség így minimálisra csökken.

Az, hogy a vetőmag vagy a termény hogyan is oszlik el a rostákon, mindig is egyfajta feltételezés volt a múltban. Az S tisztítók belső kamerákkal lettek felszerelve, melyek lehetővé teszik, hogy élőben kövessük a tisztítás folyamatát, ezzel biztosítva, hogy az üzemeltető megvalósíthassa a rostákon a termény maximális és tökéletes eloszlását a leghatékonyabb tisztítás elérése érdekében.

 


Kamerák a rostafelületekhez

 

A PETKUS S tisztítógépek további előnye, hogy felhasználhatók az üzemeltető régi rostakészletei is, illetve egy speciális tartozékkal akár a versenytársak gépeiből származó rosták is rögzíthetőek a gépünkben.

A digitalizálás az egyetlen eszköz a hatékonyság növelésére és egy működési folyamat későbbi megismétlésére az emberi tényezőnek való kitettség minimalizálásával. Az emberi készség és tudás digitálisan kerül rögzítésre, és hatékony eredménnyé válik.

Amennyiben felkeltette érdeklődését az S tisztítóberendezés, és többet szeretne megtudni róla, forduljon munkatársainkhoz, és mi szívesen osztunk meg további részleteket az általunk gyártott különböző gépekről, melyeket a világ minden tájára szállítunk és telepítünk.

 


Kamerák a rostafelületekhez

 

PETKUS – Közép-Európa Kft.
2045 Törökbálint, Dulácska u. 1/C
E-mail: [email protected]

 

Gergely Sándor cégvezető:
Tel.: +36 30 299 2351
E-mail: [email protected]

 

Porkoláb Gábor értékesítési vezető:
Tel.: +36 30 299 1524
E-mail: [email protected]

 

SZERZŐ: GERGELY SÁNDOR CÉGVEZETŐ