fbpx

Műtrágyaszóró hordozókocsik

Írta: MezőHír-2024/2. lapszám cikke - 2024 február 26.

Az utóbbi egy, illetve másfél évtizedben kezdtek egyre nagyobb teret hódítani a műtrágyaszóró hordozókocsik, amelyeket lényegében a függesztett szórógépek kiegészítőjeként kínálnak a gyártók. Funkciójukat tekintve, alkalmazásukkal a hárompont-függesztésű műtrágyaszórót átalakítás nélkül használhatjuk vontatott műtrágyaszóróként; ehhez egyszerűen fel kell kapcsolnunk a kocsira.

Előnyök

Sokan feltehetik a kérdést, miért is van szükség egy ilyen kiegészítő eszközre. A válasz egyszerű, mégis többtényezős. Az erőgépek hidraulikus rendszerű hátsó hárompont-függesztő berendezése behatárolt emelőképességű, ennek tartós maximális kihasználása jelentős terhelést ró magára a berendezés elemeire, illetve a traktor hátsó tengelyére, kerekeire. A hosszan tartó maximális terhelés tartósan megváltoztatja az erőgép súlypontját és stabilitását is. A mai kéttárcsás műtrágyaszórók már egyre nagyobb tartálykapacitással rendelkeznek annak érdekében, hogy minél kevesebb időt kelljen az utántöltésükre fordítani. Viszont a teletöltött szórógép viszonylag magas pozícióban, folyamatos igénybevételt jelent a függesztőszerkezetre és annak hidraulikus rendszerére, hiszen a szántóföldi terepviszonyok leküzdése komoly lengésekkel veszi igénybe az erőgépet.

egytengelyes hordozókocsi műtrágyaszóróval
Egyszerű felépítésű egytengelyes hordozókocsi műtrágyaszóróval, munka közben

Ezek mellett a hátsó függesztőmű behatárolt emelőképessége nem teszi lehetővé azt sem, hogy a későbbiekben a műtrágyaszóró tartályának térfogatát bővítsük, pedig a gyártók zöme már többféle méretű tartálybővítéseket kínál a szórógépekhez. Amennyiben kiegészítjük, áthelyezzük függesztett műtrágyaszórónkat hordozókocsira, úgy a bővítésnek már nincs ilyen korlátja, pláne akkor, ha megfelelően túlméretezett teherbírású kocsit vásárolunk erre a célra. Ezek mellett az az előnye is megvan a hordozókocsinak, hogy ezzel egy kisebb teljesítményű erőgép is elegendő a kijuttatógép üzemeltetéséhez, így alacsonyabb költséggel végezhető a tápanyag-visszapótlás művelete. Ha a szórógép megrakott súlya nem terhelődik a traktor hátsó tengelyére, akkor kisebb talajnyomást gyakorolunk a területre, amely főleg fejtrágyázásnál vagy művelt területen való kijuttatásnál fokozottan fontos szempont, de nem elhanyagolható művelőutas technológia esetén sem.

darus hordozókocsi
Zsákemelő daruval felszerelt egytengelyes hordozókocsi (fotó: crossagrieng.ie)

Kínálat

Az elmúlt egy évtizedben főleg az első kategóriába tartozó konstrukciók terjedtek el, és ma már számtalan gyártó kínál a nemzetközi piacon boogie kocsikat a műtrágyaszórókhoz, a legkülönfélébb felszereltségben. Nem meglepő népszerűségük, hiszen elérhető áron beszerezhetők, egyszerűek, megbízhatók és könnyen kezelhetők. A tartályos kocsik már kevésbé ismertek, és azokból a kínálat is szűkebb, üzemeltetési feltételük is korlátozottabb.

Két kategória

Konstrukciós szempontból két jól elkülöníthető kategóriába sorolhatók a műtrágyaszóró hordozókocsik; az egyik egyszerű felépítésű, a műtrágyaszóró csatlakoztatásához hárompont-függesztéssel felszerelt, vontatott, egytengelyes, boogie rendszerű, kompakt hordozó alváz. A másik pedig a hagyományos egytengelyes, vonórúd-terheléses pótkocsialváz műtrágyatartályos felépítménnyel, a műtrágyaszóró csatlakoztatásához az alváz végén hárompont-függesztéssel.

Boogie rendszerű hordozókocsi

A boogie rendszerű, széles körben elterjedt konstrukciókat a legegyszerűbb kialakítástól kezdve a professzionális felszereltségű típusokig széles választékban kínálják. Maximális teherbírásuk mérettől függően általában 2-től egészen 4 tonnáig terjed. A legolcsóbb, egyszerűbb modellek több modellnél kerettartóval lezárt zárszelvényes vázból állnak, melynek csúcsa a vonórúdban végződik. Az egytengelyes modellek a keréktengelyeket általában mellőzik, a kerékagyak a vázkerethez vagy fixen vannak rögzítve, vagy pedig egymásba csúszó zárszelvényes megoldással kerülnek a váz hátsó végének az aljára felszerelésre, így biztosítva a fokozatonkénti nyomtávállítást.

Tandem futóműves hordozókocsi
Tandem futóműves hordozókocsi létrával és pódiummal szerelve (fotó: crossagrieng.ie)

Az állítható nyomtávolságú verziók könnyen igazíthatók az eltérő nyomtávú erőgépekkel való vontatás esetén, főleg akkor, ha művelőnyomos technológiával vetett területen alkalmazzák őket. A legtöbb modell fékberendezés nélküli, de ez teherbírásfüggő, hiszen a nagyobb kapacitású típusok kerekei már fékezettek. A komolyabb felszereltségű modelleket több esetben már himbarendszerű lengőtengelyes tandem futóművel szerelik, számos modellnél kényszerkormányzott hátsó kerékkel, illetve a himbatengelyt lengéscsillapítással vértezik fel, így törekedve arra, hogy minél kevesebb szórásképet befolyásoló lengés érje a szórógépet. A tandem tengelyes változatoknál az alváz eltérő lehet, hiszen a tengelyfelfüggesztés más megtámasztást igényel, mint az egytengelyes modelleknél, viszont a tandem futóműves kocsik teherbírás szempontjából nagyobb kapacitásúak, így nagyobb tartálytérfogatú műtrágyaszórók hordozására képesek.

Tandem futómű
Lengéscsillapított tandem futómű hordozókocsi alatt (fotó: crossagrieng.ie)

Mivel a hordozókocsik miatt a szórógép magasabbra kerül, így a feltöltéshez való megközelítés szempontjából, a traktorra függesztett verziókkal szemben hátrányban van. Ennek áthidalására már sok gyártó létrával és korláttal körbevett pódiummal szereli fel a hordozókocsiját, ahonnan kényelmesen megközelíthető, illetve elérhető a szórógép felső tartálybeöntő nyílása. A feltöltés megkönnyítése érdekében több gyártó a hordozókocsit ráépített zsákemelő daruval kombinálva is kínálja, így egyetlen géppel elvégezhető a feltöltés és a kijuttatás. A TLT-hajtás továbbítására egy tartókonzolra helyezett közbenső támasz van, a vonórúd és a vázkeret csatlakozásához szerelve. Így természetesen, a nagyobb távolság miatt, egy plusz kardántengelyre is szükség van.

Tartályos hordozókocsi
8,8 tonna teherbírású tartályos hordozókocsi

Tartályos hordozókocsik

Az utóbbi 4-5 évben jelentek meg a tartályos hordozókocsik, amelyek lényegében a vontatott műtrágyaszórókhoz hasonló felépítményűek és elrendezésűek, azzal a különbséggel, hogy a hátsó szórószerkezet helyére a hidraulikus hárompont-függesztés került rögzítésre, erre csatlakozik a hordozott függesztett műtrágyaszóró. A tartályból a műtrágya áttöltése a rákapcsolt függesztett szóróba egy csigás áttöltőrendszeren keresztül történik, amely a lefelé szűkülő tartály aljából indul, és a rákapcsolt műtrágyaszóró tartálya felett egy kettéosztó áttöltőnyílásban végződik, amelyből gégecsöveken át folyik a függesztett gép kettéosztott tartályaiba a műtrágya. A tartályos hordozókocsik a szállítórendszer miatt érzékenyebbek a műtrágya boltozódására, csomósodására, így optimális minőségű tápanyaggal működnek üzembiztosan.

Tárolótartályos hordozókocsi
Tárolótartályos hordozókocsi

Magas állományban is alkalmazhatók

Több modellnél a függesztőszerkezet tartókerete változtatható magasságú, így művelőutas technológiában szélességben igazodó kerékmérettel akár magas növényállományban is használhatók az ilyen tartályos hordozókocsik. Mivel teherbírás tekintetében akár 8 tonnás modellek is elérhetők, így a hordozott függesztett gép nagy tartálybővítéssel is alkalmazható. A tárolótartállyal szerelt hordozókocsi így, kijuttatási dózistól függően, akár egész napos, feltöltéssel nem megszakított munkára is képes. Ez a hasznos üzemidő tekintetében egy fontos szempont, abban az esetben, ha nagy kapacitású tartályos hordozókocsi mellett dönt a felhasználó. Bár a tartályos hordozókocsik drágábbak a boogie rendszerű versenytársaikhoz képest, de konstrukciós kialakításuknak köszönhetően lehetőség van a felhasználási területük kiszélesítésére. A műtrágyaszórás mellett, a függesztett gépet lekapcsolva, a tartályos hordozókocsik vetőgépek feltöltésére, őrölt takarmányok, tápok takarmányozás során történő kiosztására is használhatók.

FARKAS IMRE