fbpx

Új típusú Haygrove fóliaházak

Írta: - 2024 február 23. -Hirdetés

A globális klímaváltozás közepette a termelők mindenhol igyekeznek kizárni az olyan káros környezeti hatásokat, mint a fagy, jégverés, új károsítók megjelenése, napégés stb. Ezért az egész világon dinamikusan növekszik a fedett területű kertészetek aránya. Nem mindegy azonban, milyen fóliaház fedi a növényállományt.

Haygrove – öt kontinensen

A cég jelenleg öt kontinensen, több mint 40 országban épít fóliaházakat a különböző növénykultúrák számára. Az eltérő klimatikus viszonyok miatt az egyes országokban más és más típusú fóliaházak szükségesek. A sokféle tapasztalatot minden országban hasznosítják. A termelők igényeinek megfelelően folyamatosan fejlesztik az egyes típusokat és azok felszereltségét. Magyarország kontinentális klímája miatt több szempontot is figyelembe kell venni a fűtetlen fóliaházak építésekor. A legfontosabbak:

  • a gyors téliesítés,
  • könnyű szellőztethetőség,
  • csapadékvíz-elvezetés,
  • károsítók kívül tartása,
  • megfelelő mikroklíma biztosítása
  • és a kedvező ár-érték arány.

fóliaház
Nagy teherbírású, UV-stabil fóliaház (forrás: Haygrove)

Vázszerkezet

Elvárás, hogy a vázszerkezet horganyzott szerkezeti acélból legyen. A vázszerkezet erősségét elsősorban nem a cső súlya határozza meg (!), hanem a felhasznált acél minősége. Korábban a 40 mm-es, kívül-belül horganyzott, eltérő falvastagságú XS acélcsövek (1,5–2,5 mm) voltak a legelterjedtebbek. Néhány éve a Haygrove elkezdte a 80 × 40 mm-es, blokkosított és szóló fóliaházak gyártását. Ezek teherbírása ugyanolyan falvastagság mellett majdnem háromszorosa a 40 mm-es vázakénak. Ez fontos szemport, ha kitett, szeles terülten gazdálkodunk, vagy a téli-kora tavaszi időszakban kezdjük a palántázást. Korai termesztésnél ajánlott a gótikus fóliaházak választása. Ezekről könnyen lecsúszik a felgyülemlett hó, így egy váratlan havazás nem károsítja a vázszerkezetet.

fóliaház váza
Erős vázszerkezet (forrás: Haygrove)

Szellőztethetőség

A nyári, forró napokban rendkívül fontos a fóliaházak megfelelő szellőztethetősége. A termelők egy része a „nehéz” szellőztethetőségre hivatkozva rövid fóliaházakban gondolkodik. A rövid fóliaházak (<50 m) hátránya viszont a magasabb négyzetméterár (a sok végmerevítés miatt) és az egyenetlen klíma a blokkon belül. Megfelelő kupolaszellőzéssel akár 100 méter feletti fóliablokk is átszellőztethető. Ez a kupolaszellőzés lehet kézi vagy motoros. Egy sokhajós fóliablokkban, főleg magas növény termesztésénél az oldalfalszellőzés jelentősége csökken. A Haygrove fóliaházak előnye, hogy a teljes hosszban, igény szerint könnyen átszellőztethetők.

Fóliaválasztás

Alapvető szempont a megfelelő minőségű, UV-stabil fólia használata legalább 3 szezon garanciával. A fóliacsere költséges (anyag + munkadíj), ezért érdemes hosszabb élettartamú (minimum 5-6 év) fóliát vásárolni. Ezek mellett egyre elterjedtebb a Luminance THB típusú fóliák használata, melyeket nyáron nem szükséges árnyékolni, és a növény számára hasznos fénytartományt átengedik, a károsakat viszont kiszűrik. Az árnyékolóhálók használatával a fotoszintézishez szükséges fényt is korlátozzuk, mindemellett többletköltség ezek megvásárlása és kihelyezése. Ma már nagyon sokféle fóliatípus közül lehet választani, és érdemes ezt a döntést átgondolni, mert megfelelő fóliával a termésmennyiséget is jelentősen növelhetjük.

fólia szellőztetés
UV-stabil fólia, könnyen szellőztethető szerkezet (forrás: Haygrove)

Vízelvezetés

Sok termesztőkörzetben a homokos talajokon nem okoz gondot a fóliaházról lejövő csapadék. De kötöttebb talajokon, mély fekvésű területeken gondoskodni kell a csapadék biztonságos elvezetéséről és esetleges összegyűjtéséről, öntözésre hasznosításáról. Építéskor fontos a megfelelő tájolás és szintezés. Ezek elhanyagolása később csak jelentős többletköltséggel javítható. A Haygrove 0,8 mm-es horganyzott széles acélvápája nemcsak a vízelvezetést oldja meg, hanem jelentősen stabilizálja a vázszerkezetet, és megkönnyíti a szerelési munkákat.

Ezek az elemek egymásra épülnek; egy jól kiválasztott vázszerkezethez később más elemek adaptálhatók (kupolaszellőzés, váparendszer, motoros ajtónyitás stb.). Lépésről lépésre egy jó alapvázból egy automatizált klímájú fóliaház is kialakítható. Itthon a termelők körében a nagy légterű szuperszóló, a blokkosított gótikus HSO (acélvápával vagy anélkül) és az automatizált kupolaszellőzéssel felszerelt EZ Venting típusok a legnépszerűbbek. Jelenleg fejlesztés alatt áll a teljes átszellőzhetőséget biztosító Haygrove Total Venting típus, mely alatt akár félcserjék vagy fás szárú növények is biztonságosan termeszthetők.

Szerző: Megyery Tibor www.haygrove.com

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Fóliavezérlés: időt és biztonságot adnak a gazdáknak

Email: [email protected]
Weboldal: www.haygrove.com
Telefonszám : +36304097788
Kapcsolattartó: Tóthpál Gergely