fbpx

Talajból támadó új kórokozók

Írta: MezőHír-2024/4. lapszám cikke - 2024 március 28. -Hirdetés

A talaj egy fizikai, kémiai és biológiai közeg, amely növényvédelmi szempontból különös fontossággal bír. A talaj a legtöbb fertőzés kiindulási helye, hiszen gyommagtartalma a gyomosodást határozza meg, a legtöbb kórokozó a talajból kiindulva fertőz, és a kártevők egy része a talajban él vagy itt telel át. Az éghajlat melegedése kedvez a trópusi-szubtrópusi gombakórokozók megjelenésének és elterjedésének. Ezek a kórokozók a talajban élnek, és onnan fertőzik a növényeinket.

Aflatoxin, kukorica
Aflatoxinos kukorica (fotó: Hechta Kft.)

Az első ilyen, nagyarányú fertőzés a 2021-ben a kukoricában fellépő aflatoxinprobléma volt, amit a fekete penész (Aspergillus flavus) okozott. A gomba a talajban telel át, és onnan fertőzi meg a gabonaféléket és a fűszernövényeket. Kukoricában virágzáskor a bajuszon keresztül a szemekhez jut. A szemekben a gombafonalak aflatoxint termelnek, melyet ezután már nem lehet a terményből eltávolítani, így ez a kukorica felhasználásra alkalmatlanná válik.

szárrothadás
Hamuszürke szárrothadás cukorrépában (fotó: Hechta Kft.)

A hamuszürke szárkorhadás (Macrophomina phaseolina) a napraforgót, a szóját, a kukoricát és a cukorrépát károsítja. A fertőzés főleg azzal vált ismertté, hogy 2023-ban az alföldi cukorrépa-területekről több mint 500 hektár répát pusztított ki. A fertőzés a talajban vagy fertőzött növényi maradványokon áttelelő gombaképletekből indul ki, amelyek először a gyökereket támadják. A gomba közvetlenül hatol be a növénybe. A fertőzés szikleveles kortól kezdve bármelyik növekedési fázisban bekövetkezhet. A tünetek viszonylag későn észlelhetőek a fertőzést követően. A növény hirtelen lankadni kezd, majd hervadás lép fel, és a levelek pusztulni kezdenek. A szár epidermisze felreped, lehámlik, és jellegzetes hamuszürke színű lesz. A tünet a szár szétvágásával könnyen azonosítható, mivel a bélrész a nagyszámú mikroszklerócium-mennyiségtől úgy néz ki, mintha mákkal szórták volna tele, és erőteljesen zsugorodik.

A fent említett fertőzések ellen kémia szerrel nem lehetséges védekezni. A talajban biológiai készítményekkel, az áttelelőképletek gyérítésével lehet a fertőzés mértékét csökkenteni. A Bacillus subtilis baktériumfaj olyan antibiotikumokat termel, amelyek a talajból fertőző növényi kórokozók növekedését gátolják, szaporodásukat visszaszorítják (fuzáriumok, Aspergillus, Botrytis, Alternaria, Macrophomina, Rhizoctonia). A Bacillus subtilisnakezt a tulajdonságát nagyon jól használhatjuk többek között a Fusarium fajok talajból történő fertőzésének csökkentésére kalászosokban és borsóban, az Aspergillus fajok visszaszorítására kukoricában, a gyökérfekély visszaszorítására cukorrépában, a verticílliumos tőrothadás ellen kertészeti kultúrákban (dinnye, paprika, paradicsom) és a hamuszürke szárrothadás ellen napraforgóban, szójában és cukorrépában. Teljes felületkezelés esetén táblaszinten gyérítjük a kórokozó képleteit. Ekkor a készítményt a vetés előtt szórjuk ki és dolgozzuk be.

A Biofil® Talajőr Bacillus subtilis baktériumspórákat tartalmaz. A gömbölyű, vastag sejtfallal rendelkező baktériumspórák nagyon ellenállók, így a termék eltarthatósága hűtés nélkül is 2 év. A vastag sejtfal megvédi a baktériumokat a külső hatásoktól, így ez a baktériumtermék keverhető folyékony műtrágyával és növényvédő szerekkel is. AÖP: 2 pont.

Sorkezeléssel, az Amalgerol®Starter Protect alkalmazásával a növényeinket védjük meg a fertőzéstől. Ekkor táblaszinten nem gyérítettük a gombák áttelelőképleteit, de a növény gyökere körül nagyobb koncentrációban juttattuk ki a készítményt. Az Amalgerol® Essence a gyökérzónához juttatva serkenti a gyökérfejlődést. A készítmény a növény gyökerén élő mikorrhiza gombák szaporodását segíti elő. A növény számára a minél erősebb mikorrhizáltság az előnyös, ugyanis a talajban szétterjedt gombamicélium távolabbi területekről képes a növénynek vizet és tápanyagot szolgáltatni. A készítmény tápelemtartalma starter trágyaként tápanyagot biztosít a növények kezdeti fejlődéséhez. A készítményt 15 kg/ha dózisban, sorkezeléssel, a vetéssel egy menetben, a vetőgépen található mikrogranulátum-adapterrel kiszórva alkalmazható. AÖP: 2 pont.

SZERZŐ: HECHTA.HU

CÍMKÉK