fbpx

A francia burgonya beelőzi a hollandot

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 február 19.

Eurócenteken múlik, hogy egy kelet-európai beszerző honnan vásárol krumplit. A hollandok nemigen bírják az árverseny a franciákkal.

Agria burgonya
Az Agria igen kedvelt fajta (forrás: citygreen.nz)

Vagy olcsó, vagy jó

„Sok országnak túl magasak az áraink. 0,35 euró (136 Ft/kg) alatt nem lehet minőségi burgonyát találni, és az Agria árai még a 0,40 eurót (156 Ft/kg) is meghaladják” – mondja Kees Schouten, a holland Altena Potatoes munkatársa. A kereskedő úgy véli, amíg az árak ezen a szinten maradnak, nem növekedhet számottevően az eladási volumen. „Ha a francia konkurencia akár csak pár centtel kevesebbért kínálja a krumplit, akkor a kelet-európai vásárlóink először tőlük rendelnek” – indokolja.

Hollandiában a jelenlegi árszint erősen hátráltatja a gördülékeny értékesítést. A piacot a kül- és belkereskedelemben is „lomhának” írják le az értékesítők. „Afrikába is alig lehet eladni burgonyát. Mi az Agria fajta Spanyolországba és Franciaországba történő exportálására, valamint hazai vevőkörünk kiszolgálására koncentrálunk. A sütnivaló burgonyák jobban mennek, de ilyen árak mellett az ipar is hezitál. Még a waxy burgonya is túl drágának bizonyul az exporthoz” – sorolja Kees Schouten.

Már várják az új termést

A hollandok azonban nem esnek kétségbe. Ha valamit nem lehet jól eladni, akkor az azt jelenti, hogy vásárolni kell. Már nagyon várják a máltai és marokkói újkrumplikat, ezek várhatóan a jövő héttől egyre nagyobb mennyiségben érkeznek a holland kereskedőkhöz.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Vetőgumóhiány várható, főleg a kései fajtákból.