fbpx

Pontosítások egy támogatási rendeletben

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 17.

Az agrárminiszter 9/2021. (III. 12.) AM rendelete két támogatási kérdésben tesz fogalmi pontosításokat. Az egyik a dohány-szerkezetátalakítási támogatáshoz, a másik a karácsonyfa-ültetvények átmeneti támogatáshoz kapcsolódik.

 

dohanyszarito
Dohányszárító (forrás: MADOSZ)

 

Egy pénteken megjelent AM-rendelet pontosan meghatározza, hogy a dohány-szerkezetátalakítási támogatás kapcsán igényelhető csekély összegű támogatás igénylésekor mit ért teljes munkaidős foglalkoztatás alatt. Rögzíti, hogy ha a dohányterület (támogatási jogosultságok száma) kisebb vagy egyenlő a gazdálkodó használatában álló egyéb szántó-, illetve ültetvényterülettel, akkor a szerkezetátalakítási támogatás feltételeinek teljesítése szempontjából a teljes gazdálkodási területet vis maiorral érintettnek tekinthető. Ha a dohányterülete a nagyobb, akkor csak csak a vis maior eseménnyel nem érintett szántó- és ültetvényterület hektárszámának megfelelő számú támogatási jogosultság után kell a dohánytermelőnek (és a vele együttműködő termelőnek) a szerkezetátalakítási program alapján vállalt támogatási feltételeket teljesítenie.

Ugyanez a rendelet pontosabban meghatározza a karácsonyfa-ültetvény átmeneti támogatásának feltételét. Eszerint a karácsonyfa-ültetvény egy legalább 0,25 hektár nagyságú, hálózatos rendszerben telepített, művelt, kultúrállapotban lévő, fenyőnövénnyel ténylegesen fedett terület, amelynek maghatározása során az ültetvény fenyőnövénnyel beültetett területének fél sortávolsággal minden irányban megnövelt területnagyságát kell figyelembe venni. A kérelmező a terület jogszerű használója kell legyen.

Ez a cikk is érdekelheti: Fenyőtermelők karácsonya.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina