fbpx

Finn technológia a vertikális gazdálkodásban

Írta: Czékus Mihály - 2024 február 19.

A modern high-tech vertikális farm egy mesterségesen zárt környezet, amelynek egyszerre kell alkalmazkodnia a különböző növények változatos preferenciáihoz és igényeihez. A terület szakértői és a gazdálkodók számára összetett probléma az ideális feltételek megteremtése a különböző típusú növények ugyanazon a területen történő termesztéséhez.

A 2017-es alapítású finn startup, az iFarm, a gazdálkodást ellenőrzött környezetben lehetővé tevő technológiai vállalat legyőzte a kihívást és kifejlesztett egy univerzális iFarm Multigreens technológiát leveles zöldek, babalevelek, mikrozöldek, fűszeres fűszernövények és ehető virágok termesztésére. Az új öntözési módszernek és a megnövelt ültetési sűrűségnek köszönhetően az iFarm Multigreens lehetővé teszi a gazdálkodók számára, hogy a korábbinál is nagyobb hozamot érjenek el a saláták és ízletes zöldek szélesebb választékából.

vertikális farm
Minden növényhez egyedi növénytermesztési receptet dolgoztak ki

Az iFarm Multigreens technológiával egyetlen vertikális gazdaságban termeszthető például a saláta, a citromfű, a petrezselyem, a cékla, a mustár tápanyagban gazdag mikrozöldjei, valamint további 86 növény. Minden növényhez egyedi növénytermesztési receptet dolgoztak ki, amely meghatározza a szükséges paramétereket a klímára, a tápanyagpótlásra, a világításra, és a termesztési módra.
A cég, a termesztési rendszerében technológia kőzetgyapotot használ szubsztrátumként. Amelynek előnye, hogy steril és nem igényel vetés előtti előkészítést.

Az iFarm feltörekvő Agritech vállalatként felkerült a „Future 100”-as vállalatok 2023-as listájára. A Future 100 kezdeményezést az Egyesült Arab Emírségek Gazdasági Minisztériuma és a kormányfejlesztésért és a jövőért felelős államminiszter felügyeli. Arra összpontosít, hogy felgyorsítsa az innovatív iparágakban működő startup vállalkozások növekedését, valamint csúcstechnológiát fejleszt az Egyesült Arab Emírségekben.

Az iFarm nem csak a Közel-Keleten, hanem Európában is nagyon aktív, ügyfeleik minden hónapban közel 130 tonna salátát, fűszernövényt és mikrozöldet takarítanak be.

A cég 500-tól 50 000 m²-esig terjedő beltéri farmprojektekkel dolgozik.