fbpx

Talaj és termés: a bizonytalanságban is van tervezhetőség

Írta: Kohout Zoltán - 2022 szeptember 15.

Amikor elszabadulnak a műtrágyaárak, sőt, a termékek beszerzése is bizonytalan, felértékelődik a ma még alternatív technológiák, készítmények fontossága. Az IKR Agrár Kft. Bábolnán is ismertette a szélsőségesen változó időjárásra és gazdasági körülményekre reagáló kínálatát: a GreenFert-termékkört.

konferencia
(Illusztráció: Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)

Javítják a talajt, segítik a növényt

Az IKR Agrár szénmegőrző technológiája révén, technológiai felkészültségtől és elszántságtól függően, óvatosabb vagy nagyobb lépésekben akár a műtrágyák felhasználásának jelentős mennyiségű csökkentése is napirendre kerül – hangzott el a vállalat Bábolnai Gazdanapokon rendezett szakmai napján. Az időjárási és gazdasági-logisztikai kihívásokkal szemben olyan, ma még innovatívnak számító készítményekkel lehet felvenni a versenyt, amelyek erősítik a talaj biológiai erejét, egészségét, tápanyag-átadó képességét. Továbbá segítik a növényt abban, hogy szembenézzen a stresszhelyzetekkel akár erősebb gyökérzete, akár a kórokozók kisebb jelenléte és a hozzáférhető tápanyagok nagyobb aránya révén.

Csökkenthető a műtrágyázás

Az IKR Agrár GreenFert termékkörének része a Trichoderma-alapú készítmény, a hazai talajból izolált Hi Spore, amely minden szántó- és kertészeti kultúrában alkalmazható. Segíti a gyökérszférában lévő foszfor feltáródását, csökkenti a kórokozó gombák, baktériumok kártételét, immunizálja a növényt, a két fő olajosnövénynél ráadásul a szklerotíniás rothadás jelentette fenyegetést is jelentősen mérsékeli. A szénmegőrzést szolgálja a titaN, amelynek fő célja segíteni a gazdaságokat a műtrágyák helyettesítésében biológiai megoldásokkal. E két, egymást hatékonyan kiegészítő termék mellett megismerkedhettünk a GlomoStart mIKRo-val, amely a gyökérfelület kiterjesztésével segíti elő a hatékony víz- és tápanyagfelvételt. Mindezekkel megfelelő technológia mellett akár radikálisan csökkenthető a N-műtrágyázás. (Részletek a MezőHír októberi számában olvashatók!)