fbpx

Nitrogént muszájból vettünk, a másik két tápelemet elhagytuk

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 01.

2022 első felében a nitrogénműtrágyákért két és félszer több pénzt kellett a gazdálkodóknak a forgalmazóknál hagyni, holott jóval kevesebbet vásároltak belőle. Válaszul drasztikusan visszafogták a foszfor és kálium beszerzését. Utóbbiból egyébként is csak a szokásos mennyiség negyede érkezett az országba az ukrán-orosz konfliktust követő szankciók miatt.

big bag
Már az első félév is erős forgalomcsökkenést hozott (forrás: gardenseedsmarket.com)

Nagyot esett a N beszerzése

2022 első félévében csaknem 30 százalékkal kevesebb egyszerű nitrogénműtrágyát vásároltak a gazdálkodók, mint 2021 azonos időszakában, miközben két és félszer több pénzt hagytak ott érte a kereskedőknél. Tisztán hatóanyagra és az összes műtrágyaféleségre számítva idén 20 százalékkal kevesebb N került a termelők birtokába. Az AKI legfrissebb jelentése alapján az is látszik, hogy a nitrogént is csak muszájból vették meg a termelők. Ugyanis összetett műtrágyákból, amelyek „csak” 43 százalékkal drágultak, 36 százalékkal esett az eladott mennyiség, egykomponensű foszforból és káliumból pedig csak a korábbi volumen harmada-fele talált vevőre. E két makroelem értékesített mennyisége összességében a tizedére zuhant.

műtrgyaárak
Már augusztusban elszabadultak az árak (forrás: AKI)

Nem jött a kálium

Mindeközben egykomponensű nitrogénműtrágyából 2022 első 5 hónapjában 5 százalékkal több lépett be az országba, mint 2021-ben, a foszforműtrágyák importja viszont 15 százalékkal, a káliumé közel 75 százalékkal esett, ami jól érzékelteti a háború és a kereskedelmi szankciók hatását. Míg a foszfor folyamatosan érkezett Európába Marokkóból, addig a kálium behozatala Oroszország és Fehéroroszország felől márciusban leállt.

Háromszoros áron exportáltuk

Az idehaza gyártott műtrágya mintegy fele szokott exportra kerülni, de idén külföldön is nehezebb volt értékesíteni a nitrogént, 15 százalékkal csökkent az eladott műtrágya mennyisége. A nemzetközi árakban is visszaköszön a drágulás: az importált nitrogénműtrágya beszerzése idén háromszor többe került, mint tavaly, de kifelé is hasonló bevételnövekedést könyvelhettek el a forgalmazók.

Lásd még a témában: Nyakunkban a gázáremelés, 30 ezreket ugrik a karbamid ára.