fbpx

Kukoricaimport: az egész EU betárol

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 15.

A gyengének ígérkező aratáshoz közeledve felpörgött az unió kukoricabehozatala. A betakarítást követően sem számítunk jobb helyzetre. Kérdés, hogy honnan érkezik majd a tengeri.

kukoricatábla
A hazai termés csak egy-két megyében lesz elfogadható (fotó: Horizont Média)

Felpörgött az ó termés beszerzése

A hőség és a szárazság negatívan befolyásolta az Európai Unió idei kukoricatermését, ami az előrejelzések szerint 58,8 millió tonna lehet, 17 százalékkal kevesebb a tavalyinál. Ahogy közeledünk a várhatóan gyenge aratáshoz, úgy növekszik az EU kukoricabehozatala, ami a hiánynak megfelelően 16 százalékkal nő az új termés betakarításáig az USDA számításai szerint. Így a korábban becsült 16 millió tonna helyett 18,5 millió tonna termény érkezhet a helyi piacra aratásig.

Eddig a legtöbb kukorica Braziliából érkezett. Ugyanakkor Ukrajna felől is 60 százalékkal több termény lépett az EU területére, leginkább amiatt, mert augusztus 1-ig, a gabonafolyosó megnyílásáig, csak a szárazföldön, Európa felé volt képes elindítani a világpiacra szánt tételeket.

Az új szezonban Ukrajnára is kevésbé lehet számítani

A betakarítást követő értékesítési szezonban az EU az ideinél is picivel több, 19 millió tonna kukorica behozatalára szorulhat az elemzők szerint. A számításokat nehezíti, hogy nem tudni, Ukrajna felől mennyi tengeri érkezhet októbert követően. A jelenlegi becslések szerint fele annyi exportálható terménnyel fognak rendelkezni, mint idén, 26 millió tonna helyett csak 13 millió tonnával. Az ország teljes kukoricatermése 25 százalékkal marad el a tavalyitól (31,5 millió tonna).