fbpx

Márciustól ismét lehet pályázni 500 millióra

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 15.

A nagy sikerű ültetvénytelepítési felhívást a tervek szerint márciusban újranyitja az Agrárminisztérium – jelentette be Nagy István tárcavezető.

 

almaültetvény
Alapvetően az intenzív ültetvényeket preferálják (fotó: Horizont Média)

 

Nagy volt az érdeklődés

A miniszter arra emlékeztetett, hogy a 2021-ben 15 milliárd forint keretösszeggel meghirdetett felhívásra többmint 20 milliárd forint összegben nyújtottak be támogatási igényt a gazdálkodók. Az érintettek mintegy 2.500 hektár új, intenzív gyümölcs-, valamint 1700 hektár új gyógynövény-ültetvény létrehozását tervezik.

 

Egy új faj és egy új művelésmód

A márciusi pályázat alapvetően változatlan feltételekkel nyílik meg, elsősorban a nagy termőképességgel és jó termésbiztonsággal rendelkező gyümölcs- és gyógynövény-ültetvények létrehozására lehet 500 millió forintos támogatást igényelni. Változás, hogy a komló is megjelenik a támogatott fajok között. Emellett új támogatási célként lehetőség nyílik az ökológiai művelésű ültetvények telepítésének támogatása. Az ökológiai művelés vállalása esetén a meghatározott gyümölcsfajok esetén alacsonyabb hektáronkénti tőszámmal, extenzívebb kialakítással, akár tájfajtákkal létrehozható új ültetvény. A módosított pályázati felhívás hamarosan megjelenik itt.

Megjegyezzük, a szakmabeliek a pár éven át extra támogatást nyújtó AKG és ÖKO programokat a szerkezetátalakulást, a generációváltást és az üzemkoncentrációt lassító agrárpolitikai intézkedésnek tekintik. Lásd erről cikkünket: Szerkezetátalakítás és lemorzsolódás az almaágazatban.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina