Tíz év alatt harmadára esett a magyar krumpli mennyisége

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 31.

Tíz éve még 500-600 ezer tonnás termésekről beszéltünk hazánkban, de az utóbbi három év már 300 ezer tonnát sem hozott. Az idei eredmény várhatóan ezt is alulmúlja.

burgonyanövény
Az idei év gyenge termést hoz (forrás: potatosystem.ru)

Uniós szinten baj van

A perzselő nyár az elmúlt évek leggyengébb burgonyatermését eredményezheti Európában az előzetes becslések szerint. Németországban és Belgiumban már az újkrumpli betakarítása is két héttel korábban kezdődött idén, de ez még kiváló minőséggel és átlagos mennyiséggel ajándékozta meg termelőit. A július-augusztusi aszály azonban sokat rontott az őszi betakarítású, téli tárolásra szánt burgonya kilátásain. Németországban, Franciaországban, Belgiumban és Hollandiában, azaz az Európai Unió burgonyatermesztés szempontjából meghatározó országaiban, súlyos csapadékhiány alakult ki.

A burgonya termőterülete ezekben az államokban több mint félmillió hektárt tesz ki, 2 százalékkal bővült idén. Szakértők mégis úgy látják, az idei betakarítás gyengébb eredményt fog hozni, mint a szintén aszályos 2018. évi volt. A későn jött csapadék már csak kevéssé módosíthat a várt eredményeken, a gumók felszedése szeptemberben kezdődik. A Bizottság legutóbbi, augusztusi becslése szerint azonban az uniós termésátlag nagyjából az ötéves szintnek megfelelő lehet, 34 tonna hektáronként. Hozzá kell tenni, hogy az elmúlt öt év átlaga is gyenge viszonyítási alap, hiszen 2018 óta szinte folyamatos az aszályhelyzet Európában.

Hazánk messze az EU-s átlag alatt

Hazánkban 2018, 2019 és 2020 is sorozatban rossz termést hozott, így 2021-re szinte megfeleződött a burgonya termőterülete (bő 13 ezer hektárról 7 ezerre). 2021 kicsit jobb nyarat és kiváló őszi árakat hozott, így idén tavasszal némileg javult a burgonyavetési kedv. Ennek ellenére a növény termőterülete idén sem éri el a 8 ezer hektárt. Öntözés nélkül már lehetetlen krumplit termelni, az országos termésátlag 22 tonna alatt lehet. Ha a 2012. évi termésátlagot nézzük, akkor a 20 tonnás hozam sem kizárt. Abban az évben szeptemberre érte el a mélypontját az aszály.

10 évvel ezelőtt viszont még több mint 25 ezer hektárt fedett a kultúra, a mostani terület több mint háromszorosát. A betakarított össztermés 550 ezer tonna volt, az idei optimista becslés szerint (a 2018. évi hozamadattal számolva) is csak 180 ezer tonna körül lehet, amire még soha nem volt példa.

burgonyatermés
Forrás: KSH. 2022: a terület és 2018.évi termésátlag szorzata, felfelé kerekítve.