fbpx

A valaha mért második legjobb repcetermésre számít az EU

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 május 09.

Bár egyes országokban lesznek nagy visszaesések a repcetermésben, másoknál bőségesnek ígérkezik az aratás. Hazánkban olyan gyönyörűek a táblák, hogy 3-3,2 tonnás országos átlag is lehet belőle. Ha ez igaz, akkor az idei kisebb terület ellenére is nagyobb termésünk lenne a tavalyinál. A tőzsdei árak egyelőre mégis emelkedésben vannak.

repce virágban
Szép, hosszú tavaszunk van (fotó: Horizont Média)

Az EU Bizottság az előző évinél nagyobb repcetermésre számít az unióban, mivel Németország és Franciaország is valószínűleg több magot takarít be 2023-ban. Az enyhe hőmérséklet és az átlagosnál több csapadék miatt a német táblákon nagyon jó állapotban vannak a növények. Az elemzők ezért az idei német termést 4,5 millió tonnára teszik. Franciaországban ennél csak egy kicsivel lehet több repce.

A harmadik nagy termelő, Lengyelország viszont 8 százalékkal kevesebb termést takarít be, amit azonban bőven ellensúlyoz a román 33 százalékos kibocsátásnövekedés. Romániától 1,6 millió tonnás termésre számítanak az elemzők, ami hatéves csúcs lenne.

ábra

Hazánkban – bár csak 185 ezer hektáron van idén repce – az átlaghozam akár a 3,2 tonnát is elérheti, így az össztermés felülmúlná a tavalyi mennyiséget. Litvániában is enyhe növekedésre van kilátás, a cseheknél változatlan a helyzet, a dánoknál pedig erős a termeléscsökkenés.

Az EU egészét tekintve minden esély megvan a 20 millió tonnás termésre.

Ez közel félmillió tonnával lenne több a tavalyinál, egyben a valaha mért második legnagyobb termés lenne. A rekordot a 2014-es év tartja 21,8 millió tonnával. (Az amerikai elemzők nem ennyire optimisták, szerintük 19,3 millió tonna lehet az össztermés. Lásd: Repce, szója, napraforgó: várható mennyiségek az EU-ban.))

A párizsi tőzsdén a jó kilátások ellenére több mint 10 százalékot erősödött a repce jegyzése, és most közel 449 eurót (168 ezer Ft) ér egy tonna augusztusi olajmag.