fbpx

Erős búzaexporttal indított az EU, megérzik a belpiaci árak

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 15.

A globális búzatermelés rekord szintre emelkedik ebben a gazdasági évben, elsősorban az oroszországi termés miatt. Az Európai Unióban kevesebb az eladható termény, de így is a világpiac második legnagyobb szereplője lesz. Az erős kivitel a belpiaci búzaárak viszonylag magas szintjéhez vezet.

Búza raktárban
Az oroszoknál az idei rekordtermés mellett a készletek is nagyok (fotó: Horizont Média)

Bőséges orosz készlet

Az orosz búzatételek a legversenyképesebbek a globális kereskedelemben, főként, mióta az exportvámokat is csökkentették. Szeptember 8-án 313 dollárért (122 ezer Ft) lehetett megvenni egy tonna orosz búzát (FOB), az európai terményért 334 dollárt (130 ezer Ft) kértek a kereskedők. A konkurens országok (Kanada, Ausztrália, USA és Argentína) jóval drágábban rakják hajóra a búzájukat, az argentin portékáért már 400 dollárt kellett leszurkolnia a vevőnek.

Oroszországban idén több mint 20 százalékkal nőtt a megtermelt búza mennyisége tavalyhoz képest. Ráadásul a kereskedelmi korlátozások miatt nagy az áthúzódó készlete is. A szállítmányok útnak indítása még mindig nem zökkenőmentes, de az év folyamán javulhat a helyzet. Ukrajnában szintén kisebb a termés, és logisztikai nehézségek akadályozzák az exportját.

Csúcsra pörgeti a kivitelt az EU

Az EU-nak idén kevesebb az eladható búzája, és mivel kukoricából is kevés lesz, nagyobb arányban lesz kénytelen ezt a gabonát takarmányozásra használni. Ennek ellenére erőteljes exporttal indította az értékesítési szezont, július-augusztusban több mint 6 millió tonna búzát exportált. Az elemzők nem zárják ki, hogy – a tavalyi készleteknek köszönhetően – az európai kivitel az elmúlt 3 év legmagasabb szintjét érheti el. Az idő előrehaladtával az uniós szállítmányok visszaszorulnak a nemzetközi piacon, és helyüket átveszik a fekete-tengeri tételek. Európa ekkor a belpiaca kiszolgálása felé fordul, ahol addigra az erőteljes export miatt már viszonylag magas árszint alakul ki.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Tízből nyolc búza elbukott a sütőipari teszten.