fbpx

Precíziós gazdálkodás verseny

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 április 29.

Március közepén dörrent el a startpisztoly az idei FARMING BY SATELLITE versenyének, melynél a CLAAS ismételten támogatóként szerepel. Az Európai GNSS Ügynökség (GSA) és az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EGT) kezdeményezésére a FARMING BY SATELLITE fiatal gazdálkodók, valamint gyakornokok és hallgatók számára szerveződött, elsősorban a számítógépes, gépészmérnöki és mezőgazdasági tudományok területén.

A verseny célja, hogy folyamatosan bővítse a GNSS- és a földmegfigyelő rendszerek használatát az európai és afrikai mezőgazdaságban. A cél a fenntartható mezőgazdasági gyakorlatok támogatása, a hatékonyság és az erőforrások felhasználásának javítása és ezáltal a környezetre gyakorolt káros hatás csökkentése.

A műholdas adatok felhasználása elengedhetetlen ahhoz, hogy a mezőgazdasági ágazat alkalmazkodjon a globális kihívásokhoz, például a népességnövekedés és az éghajlatváltozás következményeihez. A FARMING BY SATELLITE verseny célja, hogy ösztönözze az európai fiatal szakembereket, mezőgazdasági termelőket és hallgatókat a Copernicus földmegfigyelési rendszer, valamint az EGNOS és a Galileo műholdas helymeghatározó rendszerek használatához lehetséges új, fenntartható és környezetbarát megoldások kifejlesztésére.

A 2020-as verseny Afrik számára egy külön díjat tartalmaz, amelynek célja a kontinens közösségei és földterületei sajátos szükségleteinek és erőforrásainak kielégítése, az önellátás javítása és a hazai mezőgazdaság fenntartható korszerűsítése szempontjából.

– Ki gondolta volna, hogy a Galileo és a Kopernikusz meggyőzheti a fiatal gazdálkodókat, hogy olyan technológiai hozzáértésű vállalkozókká, szakemberekké váljanak, akik az „űradatokat” innovációs célokra használják az életminőség javítása érdekében. Szükségünk van fiatal gazdálkodókra, akik innovatívan állnak a versenyképes, mégis fenntartható mezőgazdaság kialakításához. Természetesen kihasználják az űrtechnológiák adta előnyöket, mellyel célunk, hogy támogassuk őket ezzel a versennyel, a lehető legjobb megoldás elérése érdekében – mondta Pascal Claudel, a GSA ügyvezető igazgatója.

A pályázók önállóan vagy csoportként is részt vehetnek az eseményen 2020. március 16-tól június 15-ig. Regisztrálásuk online történik, és a legjobb csapatok, akik a döntőbe kerülnek egy végső körben mérik össze tudásukat. A 10000 eurós nyereményt a négy legjobb között osztják el.

A 2020-as FARMING BY SATELLITE versenyt a CLAAS is támogatja. A versenyre kapcsolatos részletes információk a www.farmingbysatellite.eu oldalon találhatók meg.