fbpx

Kevesebb paradicsom- és barackkonzerv készül idén

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 13.

Paradicsomból jóval kevesebb terem idén az unióban, barackból viszont normalizálódott a kibocsátás a tavalyi extrém rossz évjárat után. Bár a friss termékek piacán inkább javulást látunk, az iparnak mindkét termékből kevesebb jut idén.

paradicsom betakarítása
Paradicsom betakarítása (forrás: Petya AgroTV)

Paradicsom: a szántón és az üvegházban is kihívások előtt

A nagyon jó 2021-es szezont követően idén várhatóan 9 százalékkal kevesebb paradicsomot takarítunk be az EU-ban. A 16,5 millió tonnára várt termés az ötéves átlagot sem éri el. Ezen belül a feldolgozásra szánt paradicsom mennyisége 14 százalékkal zuhanhat idén. (Szerencsére tavaly bőséges volt a konzervnek való paradicsom.) A visszaesés oka az aszály, ami főleg a nagy termelőknél, Spanyolországban és Észak-Olaszországban okozott jelentős veszteséget.

A paradicsom helyzetét az sem könnyítette meg, hogy a szántóföldön olyan sokkal egyszerűbben előállítható, nyereséges növényekkel kellett megharcolnia a területért, mint a kukorica és a napraforgó. Az ipari áru a termés mintegy 60 százalékát teszi ki.

A friss fogyasztásra szánt termelés 3 százalékkal mérséklődik, aminek viszont alapvetően az energiaválság az oka (üvegházak üzemeltetése). Kis részben szerepet játszik az is, hogy a koktélparadicsom termelése egyre népszerűbb a nagyobb volumenre képes gömbparadicsomokkal szemben.

A friss és feldolgozott paradicsom egy főre jutó fogyasztása a pandémia előtti szintre csökkent (14,6 kg frissen és 17,2 kg feldolgozva). Az EU-ban elfogyasztott étkezési paradicsomból minden tizedik importból származik, döntően Marokkóból, kisebb részben Törökországból. A Brexittel nagy piacot veszített a közösség, így az export az importált mennyiség kevesebb mint felét teszi ki (330 ezer tonna).

paradicsom- és baracktermelés EU
Az EU paradicsom és baracktermelése (forrás: Eurostat)

Barack: fontos exportcikk

2022-ben az EU teljes őszibarack- és nektarintermése várhatóan 3,4 millió tonnára nő, de még így is 9 százalékkal az 5 éves átlag alatt marad. A tavalyi rekordalacsony eredményhez képest így is örülhetünk. Idén csak Spanyolországban sújtotta a gyümölcsösöket ítéletidő, a többi fontos termelőnél normalizálódott a kibocsátás. Ezen belül az étkezési barack mennyisége nő, míg az ipari baracké csökken a spanyol kiesés miatt.

2022-ben a csökkenő vásárlóerő ellenére az egy főre jutó friss őszibarack- és nektarin-fogyasztás 6,1 kg-ra emelkedhet lehet az EU-ban, ami a jobb termésnek és a turizmus visszatérésének köszönhető. Ez a szint egyébként még mindig 5 százalékkal a sokéves átlag alatt van.

A friss barackok uniós kereskedelmi egyenlege pozitív: 140 ezer tonna kivitt gyümölcs áll szemben 47 ezer tonna behozottal. A kivitel terén hátrány, hogy a top-5 vásárló közül kettőt is érint most a háború: Ukrajnát és Fehéroroszországot. A feldolgozott barackból idén kevesebb lesz a közösség piacán, és exportra is 9 százalékkal kevesebb jut, nemcsak a kisebb spanyol termés, de a görögök erős oroszgáz-függősége miatt is. A magas feldolgozási költségek versenyhátrányt okoznak a nemzetközi piacon.