fbpx

Paradicsom: konzervhez bő a kínálat, az asztalra kevés jut

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 december 18.

Ipari paradicsomból idén több fontos uniós termelőnél is megugrott a kínálat: Olaszországban 17 százalékkal (6 millió tonna), Spanyolországban 20 százalékkal (3,2 millió tonna), Portugáliában 26 százalékkal (1,6 millió tonna). Magyarországon 40 százalékkal termett több, viszont étkezési paradicsomból erősen importra szorulunk – derül ki az AKI piaci jelentéséből.

 

ipari paradicsom
Idén bőséges árumennyiséget kapott a hazai konzervipar (forrás: Fruitveb)

 

Marokkó pótolja az uniós termeléskiesést

Étkezési paradicsomból egész Európában nem volt fényes a termés: 2 százalékkal kevesebb van most belőle, mint tavaly, az elmúlt öt év átlagához mérten pedig 5 százalékos a visszaesés. Főként a legnagyobb kibocsájtónál, Spanyolországban csökkent a termelés, 10 százalékkal. Franciaországban a friss piacra szánt paradicsom termelése stagnál. Az EU belső piacára szeptember végéig a hollandok és a spanyolok is 6-7 százalékkal kevesebb árut tudtak eljuttatni (szűk 554 ezer tonnát, illetve 414,6 ezer tonnát). Marokkóból viszont 3 százalékkal 281 ezer tonnára nőtt az import augusztus végéig. (Marokkóból késő ősszel indult meg igazán az import. Lásd még cikkünket: Paradicsom: a termelés nagy része leállt Nyugat-Európában.)

 

Import paradicsom a magyar asztalon

Magyarországon az ipari paradicsom mennyisége 2020-hoz mérten 40 százalékkal 115 ezer tonnára emelkedhet az első becslések szerint. Étkezési paradicsomból viszont erősen importra szorulunk: a külkereskedelmi forgalmunk 2021 első kilenc hónapjában 4,77 milliárd passzívumot mutat. Az import mennyisége 35 százalékkal 18,6 ezer tonnára emelkedett, ennek harmada Spanyolországból érkezett. A paradicsom kivitele 26 százalékkal nőtt, de így is csak a fele a behozott mennyiségnek: 9,6 ezer tonna. Az export döntően Szlovákiát és Romániát célozza.

 

Közepes hazai áremelkedés

Az Európai Bizottság adatai szerint a friss paradicsom uniós termelői átlagára 1,54 euró volt 2021 októberében, 20 százalékkal emelkedett az előző öt év átlagához mérten. Hollandiában 14 százalékkal 1,24 euró/kilogrammra, Spanyolországban 2 százalékkal 1,27 euró/kilogrammra, Olaszországban 23 százalékkal 1,8 euró/kilogrammra, Franciaországban 24 százalékkal 1,94 euró/kilogrammra nőtt. Magyarországon december elejéig az év egészét tekintve 5-9 százalékos áremelkedést tapasztaltunk, de a 48. héten már 13 százalékkal volt drágább a gömb paradicsom, mint egy évvel ezelőtt. Az ipari paradicsom felvásárlási ára az idén 34,2 ezer forint/tonna volt, 12 százalékkal emelkedett egy év alatt.

 

Összeállította: Gönczi Krisztina