fbpx

A KSH szerint is drága minden, ami a beruházáshoz kell

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 03.

A mezőgazdaságba áramló „támogatásözön” jórésze tényleg elolvad, mire megvalósulnak a pályázatok. A KSH legfrissebb gyorsjelentése szerint 2022 márciusában az ipari termelői árak átlagosan 26%-kal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál.

öntözés
Minden, amit gyártani vagy mozgatni kell, nagyon drága lett (fotó: Horizont Média)

Több okból is emelkedett az ár

Az ipar belföldi értékesítés árai 39,4, az exportértékesítésé 19%-kal nőttek. Az áremelkedés ütemét elsősorban az alapanyag- és energiaárak, illetve a munkabérek növekedése, valamint a forint árfolyamának az euróval szembeni gyengülése befolyásolta.

2022 márciusában a 2021. márciusihoz képest:

  • A belföldi értékesítés árai átlagosan 39,4%-kal emelkedtek, ezen belül a 62%-os súlyt képviselő feldolgozóiparban 27,3, a 33%-os súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 70,9%-os volt a drágulás.
  • Azokban az ágazatokban, amelyek energia- és továbbfelhasználásra termelnek együttesen 53,4, a beruházási javakat gyártókban 10,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 18,1%-kal növekedtek az árak.
  • Az ipari exportértékesítési árak 19%-kal nőttek, ezen belül a 96%-os súlyt képviselő feldolgozóiparban 12,9, a 3,8%-os súlyú energiaiparban – a világpiaci árak növekedése következtében – 234%-os volt az áremelkedés.

Támogatásvesztés

A világpiacon tehát csaknem a három és félszeresükre nőttek az energiaárak, ehhez mérten a hazai 87%-os drágulás még szerény is (lásd az alábbi grafikont). Mivel minden termék energia felhasználásával készül és kerül el a rendeltetési helyére, a sok anyagot igénylő beruházások, így a mezőgazdasági pályázatok megvalósítása is sokkal többe kerül a vártnál. A „támogatásözön” jórésze sajnos elolvad, mire elkészülnek a projektek.

infláció
Az árak tavaly ősszel szabadultak el (forrás: KSH)

Összeállította: Gönczi Krisztina