fbpx

A Donbasszban is a télre készülődnek az emberek

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 szeptember 14.

A háború megviselte a szakadár térséget, de a helyiek szinte ugyanúgy készülnek a télre, mint máskor. A gazdák most is sok burgonyát, hagymát, sárgarépát és káposztát kínálnak, citromot viszont nem lehet kapni.

ukrán háború
Luhanszk regionális államigazgatásának hivatalos Facebook-oldala így reklámozza a fegyvereket

A káposztát, répát is betárolják

A káposztát és a sárgarépát nem árusítják ömlesztve, mivel nem sok ilyen zöldségre van szükség télen. A vásárlók azonban kihasználják az alacsony szezonális árakat. A káposzta és a sárgarépa ára most 0,67 dollár (260 Ft) kilogrammonként, télen viszont elérheti a 0,9–1 dollárt (388 Ft). Ezért sokan ezekből is elkezdték a felhalmozást. A szeptember az alma, körte és szőlő betakarításának időszaka is. Jelenleg az alma kilója 0,4-0,54 dollár (194 Ft), a körte 0,45-0,60 dollárba kerül (202 Ft), míg szőlőt 1-1,35 dollárért (454 Ft) lehet kapni. Ezek kevésbé jól raktározható termékek, de a fogyasztásuk élénk ilyenkor.

Se banán, se citrom

A helyi gazdák és falusiak alkalmazkodtak a háborúhoz, és az ágyúzás zajában is dolgoztak. A kereskedelem és a szállítás működik, a Donyeck-medencében benzin, gázolaj is bőven van. Az emberek keresik a zöldségféléket, így mindenki megtalálja a számítását. Azok a kereskedők azonban, akik az egzotikus gyümölcsökre, zöldségre alapozták a vállalkozásukat, jószerivel elvesztették a bevételi forrásukat. Banánt, narancsot, kivit, ananászt, kókuszt, citromot és más egzotikus gyümölcsöt szinte senki nem árul a Donbasszban. Ezeknek a gyümölcsöknek a beszállítása nagyon nehézzé és drágává vált a fekete-tengeri hajózás ellehetetlenülése miatt.

Lásd még a témában írásunkat: Hogyan hat a magyar agráriumra az ukrán háború?