Tavaszi vetésű növényeink starter trágyázásáról

Manapság a mezőgazdasági termelés nyereségessége mellett egyre erősödik a fenntartható gazdálkodási gyakorlat igénye, ami többek között az agrokemikáliák használatának visszafogásában is megnyilvánul. A jövedelmezőség fenntartása – csökkenő műtrágya mennyiségek mellett – különösen fontossá teszi a felhasznált hatóanyagok mennyiségének és összetételének helyes megválasztását, valamint azok egyre pontosabb kijuttatását.

A költségeink és a termesztett kultúra igényeinek szem előtt tartása mellett kell elérnünk azt, hogy az elvetett magból erőteljes, gyors fejlődésnek induló növény váljék. Ennek az elvárásnak leginkább a starter trágyázással tudunk megfelelni. Nem véletlen, hogy tavaszi vetésű kapás növényeinknél, így a kukoricánál és a napraforgónál mára a harmonikus növénytáplálás egyik alapelemévé vált ez a tápanyag-utánpótlási technológia.

A magból kibújó gyökérkezdemény a magban tárolt tartaléktápanyagokat használja fel fejlődésének korai szakaszában. Ez önmagában nem elegendő nagy felületű gyökérzet kialakításához. Kora tavasszal, a még hűvös talajban a talajélet és vele együtt a foszfor feltár-ódása is minimális, ami jelentős stresszt okoz a fejlődésük kezdetén lévő növényeknek. A starter trágyázás célja, hogy gyors kelést, és erőteljes gyökérnövekedést biztosítson a növény fejlődésének kezdeti szakaszában. Starter trágyával megfelelő mennyiségű és minőségű tápanyagot, elsősorban könnyen felvehető foszfort juttatunk a csírázó növények közelébe, ezzel energiát (foszfort) biztosítunk a növekedésükhöz. A starter trágya alkalmazásának előnyei:

– Gyors fejlődésnek indult, erős csíranövény, amely a csírafertőző betegségekre kevésbé fogékony.

– Intenzív fejlődés, korai talajborítás, ezzel az állomány gyomelnyomó képességének növekedése, és a nedvesség elpárolgásának csökkenése a talajból.

– Erőteljesebb, kiterjedtebb gyökérzet; ennek köszönhetően hatékonyabb tápanyagfelvétel, nagyobb hideg- és aszálytűrés.

– A tenyészidőszak jobb kihasználtsága mellett hamarabb beérő termés.

– Fentieknek köszönhetően a hozam és a minőség javulása, a termelési kockázat csökkenése.

A starter műtrágya kijuttatása történhet a tábla teljes felületén, de kezelhetjük csak a sorokat, illetőleg lehetőségünk van a tápanyagok közvetlen a mag mellé juttatására is, a vetéssel egy menetben. Ennek megfelelően kétféle starter trágyázási technológia terjedt el a gyakorlatban:

– A szemenkénti vetőgépek starter műtrágya-szóró egységgel vannak felszerelve, amely a vetéssel egy menetben, a mag mellé vagy alá juttatja ki a granulált műtrágyát, általában 150 kg/ha mennyiségben.

– Kis dózisú, tökéletesen vízoldható, mikrogranulátum műtrágyákat juttatunk közvetlenül a mag mellé, 15-20 kg/ha adagban. Ezt talajfertőtlenítő szerek kijuttatásához használt mikrogranulátum-szóró adapterrel végezzük. Akkor alkalmazzuk, amikor a talaj foszfor- és káliumellátottsága egyébként megfelelő, s csak a csírázó mag gyökérfejlődését szeretnénk megtámogatni, elsősorban a foszfor odahelyezésével. Továbbá akkor, ha a növényeink kezdeti fejlődésének mikroelemigényét kívánjuk biztosítani.

A kukorica számára különösen fontos a cink utánpótlása, mivel hazánkban jelentős területen mutatható ki az állományok kisebb-nagyobb mértékű cinkhiánya, amelyre a növény érzékenyen reagál. Cink hiányában a kukorica növekedése visszafogottá válik, károsodnak a generatív szervek, a virágképződés késik, esetleg el is marad. A talajban még jó cinkellátottság esetén is jelentkezhet időnként relatív cinkhiány, amit a foszfor-cink ionok antagonizmusa idéz elő.

A napraforgó számára kiemelt fontosságú a megfelelő magnézium- és kénellátottság. A magnézium növeli a fotoszintézis hatékonyságát, a kén pedig a növények anyagcsere-folyamataiban, kéntartalmú aminosavak és fehérjék szintézisében játszik fontos szerepet, ezen keresztül fokozza az olaj képződését. A bór mikroelem napraforgónál elsősorban a generatív folyamatokat szabályozza. Bór hiányában a tányérok deformálódnak, romlik a kötődés, és torz kaszatok képződnek.

A Fertilia Kft. mindkét tavaszi kapáskultúra starter trágyázásához kínál megoldásokat. Sorkezelésre a mikroelemekkel kiegészített GRAMIX NP és a kálium túlsúlyos NPK műtrágyáink használatát javasoljuk, amelyek a hatékonyabb tápanyag-hasznosulást segítő kalciumot, magnéziumot és ként is tartalmaznak. Mikrogranulátummal történő starterezéshez ajánljuk a ZeaStart és HeliaStart termékcsaládot.

fenntartható fertilia mezőgazdaság napraforgó startertrágyázás vetés