fbpx

Jóval több bor várható idén, mérsékelt marad a drágulás

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 13.

A kánikula miatt korai szüret várható, még az aszály sújtotta régiókban is jónak néz ki a szőlőtermés. Eközben a borok ára csak vonakodva kúszik az infláció után.

tartályos transport
A palackozott mennyiség nem változik, tartályban kel útra a borunk java (forrás: cisternywilk.cz)

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) és a KSH adatai egyaránt azt erősítik meg, hogy a borok ára csak az általános infláció sarkában toporog, míg az élelmiszerek ennél jóval nagyobb mértékben drágultak júliusig. (Lásd cikkeinket: Ruhára már nem költünk, irány egy szál gatyában a kifliért! és KSH: enni méregdrága, alkoholt inni nem.) A helyzeten nyilván nem könnyít, hogy idén még a szőlőtermés is bőségesnek ígérkezik.

Sok fehér bort adtunk el jó áron

Az AKI PÁIR adatai szerint 2022. január–július között a tavalyi évhez viszonyítva a földrajzi jelzéssel ellátott borok közül a fehérborok feldolgozói értékesítési ára 9 százalékkal 22,8 ezer forint/hektoliterre, a vörös- és rozéboroké 5 százalékkal 27,8 ezer forint/hektoliterre nőtt. Külföldre ezeket a fehérborokat a korábbinál hozzávetőleg 7 százalékkal drágábban, 25 ezer forintért tudtuk értékesíteni. A vörös- és rozéborok viszont 1 százalékkal alacsonyabb áron, hektoliterenként 24,8 ezer forintért kerültek a nemzetközi forgalomba – ez alacsonyabb, mint a belföldi átlagár.

A tokaji borok belföldi értékesítési átlagára ebben az időszakban 18 százalékkal 118 ezer forintra emelkedett hektoliterenként, külföldön azonban a 23 százalékos drágulás ellenére is csak 74,9 ezer forintért voltak értékesíthetők. Az egri borok belföldi értékesítési átlagára 11 százalékkal 49,5 ezer forint/hektoliterre emelkedett, ezek külföldön magasabb áron keltek el, 54,5 ezer forintért (+ 4%).

Nőtt a lédig értékesítés az exportban

A KSH adatai szerint a magyar borexport az év első öt hónapjában volumenben csaknem 17 százalékkal 444,6 ezer hektoliterre bővült, értékben viszont 29 százalékkal 9,9 milliárd forintra esett. A külpiacon értékesített mennyiség csaknem 70 százalékát a lédig borok tették ki. A palackos borok kiszállítása nem változott lényegesen, de a kivitel értéke 10 százalékkal 9 milliárd forintra emelkedett. A nemzetközi piacon továbbra is a magyar fehérborok voltak a keresettebbek, a kivitel 84 százalékát tették ki. Borimportunk nem számottevő, de szinte teljes egészében palackos kiszerelésű borokból áll.

Ide kívánkozik a hír, hogy az aszály ellenére mégiscsak jó lesz a francia szőlőtermés. Idén akár 13–21 százalékkal több szőlőt szedhetnek le a tőkékről a termelők – számol be a vg.hu. A becsült bortermelés 42,6–45,6 millió hektoliter között alakulhat, 7 százalékkal is meghaladhatja az ötéves átlagot.

Lásd még a témában: A szőlő is a klímaváltozás vesztese lehet.