fbpx

Csalódás a napraforgó, örömteli a repce

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 13.

Hiába a nagy napraforgóterület, a termés egy szemmel sem ígérkezik többnek a tavalyinál Európában. A repce viszont a meghatározó tagállamokban jól sikerült.

repce
Egyre nehezebb kihajózni (forrás: guetlich-consulting.de)

Olvadó remények

Az ukrán háború és az ezzel várható napraforgóolaj-hiány egész Európában arra ösztönözte a gazdálkodókat, hogy 2022 tavaszán több napraforgót vessenek. A kezdetben pozitív kilátások azonban a kontinensnyi aszály miatt elolvadtak az izzó napsütésben.

Az Európai Bizottság drasztikusan csökkentette a napraforgó várható terméseredményét. A korábban bő 11 millió tonnára becsült össztermést július végén 10,5 millió tonnára mérsékelték, és még nincs vége a szezonnak. Úgy tűnik, a 10 százalékos területbővülés ellenére egy szemmel sem lesz több magunk, mint tavaly volt. 2021-ben az uniós termésátlag megközelítette a 2,4 tonnát hektáronként, ez most 2,2 tonna alatt fog maradni.

napraforgo EU
Forrás: UFOP

Drágák vagyunk

Az európai repcetermés azonban váratlanul jól sikerült. A francia gazdák hektáronként 3-5,5 tonna repcemagot tudtak betakarítani. Németországban nemrég fejezték be a kombájnok a munkát, a hozamok 3,5-4,5 tonna között mozognak hektáronként. Az első jelentések szerint az olajtartalom 43 és 45 százalék között van, ami szintén kitűnő. Az egyes német tartományokban a felvásárlók 220 és 260 ezer forint közötti euróáron veszik át a telephelyi repcét. (Forrás: UFOP.)

A Mezőhír a turbulens piaci viszonyok ellenére május 10-én 252-255 ezer forintos magyar telephelyi árral kalkulált augusztusra, ami most a német árszintnek felel meg. Végül ennél magasabb árak alakultak ki hazánkban (285 ezer forint), ami nehezíti az exportot. Megjegyezzük: az ukrán repce 212 ezer forintért vehető át a határunkon. Az ukrán vasúti hálózat szállítási kapacitása március óta a 2,2-szeresére emelkedett, és megnyílt Odessza is. Eközben a Duna alacsony vízállása egyre nehezebbé teszi a magyar áruszállítást.