fbpx

Ruhára már nem költünk, irány egy szál gatyában a kifliért!

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 július 11.

Nincs megállás, tovább nőttek az élelmiszerárak, a ruházkodás terén viszont negatívba fordult a KSH inflációs radar. Míg a Covid idején nem volt miért kiöltöznünk, most már nincs miből.

40 százalékos áremelkedés egy év alatt (forrás: 74nullanulla.hu)

A KSH gyorsjelentése szerint 2022 júniusában a fogyasztói árak átlagosan 11,7 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább.

Hiába az ársapkák, az élelmiszerek 12 hónap alatt 22,1 százalékkal drágultak. Ezen belül legjelentősebben a margarin (58%), a sajt (43%), a száraztészta és a kenyér (40%) ára nőtt, de bőven a 30 százalékos emelkedés felett van a baromfihús, a tejtermékek, a tojás és a péksütemények ára is. A tej „csak” 25 százalékkal drágább most, mint egy éve. Már korábban is írtuk, hogy ezzel párhuzamosan nő a kiskedvencek etetésének költsége is. Ma az állateledelekért 27 százalékkal hagyunk többet a boltokban, mint egy évvel ezelőtt.

A szeszes italok továbbra is jóval az általános inflációs ráta alatt drágultak, 9,5%-kal. A tartós fogyasztási cikkekért, bútorokért, használt személygépkocsikért azonban 15-20 százalékkal kell most többet fizetni. A hatósági ár egyetlen területen húzta be látványosan a féket, és ez a háztartási energia. Amit ott megspórolunk, azt az élet egyéb területein kell megfizetnünk.

Érdemes európai viszonylatban is szemügyre venni a dolgot: Dobogós helyezést értünk el az élelmiszerdrágulásban.