fbpx

KSH: enni méregdrága, alkoholt inni nem

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 május 12.

A KSH inflációs radarja szerint 2022 áprilisában a fogyasztói árak átlagosan 9,5%-kal haladták meg az egy évvel korábbit. Az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább.

A „folyékony kenyér” az olcsóbb

A KSH legfrissebb gyorsjelentése az élelmiszerek ára közel 16 százalékkal emelkedett egy év alatt, ezen belül a margariné 38, a kenyéré és a baromfihúsé 29,5, a sajté 28,9, a tojásé 26,7, a tejtermékeké 22,5, a péksüteményeké 20, az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, friss hazai és déligyümölcs összesen) 17,4 százalékkal kerül most többe. A csokoládé, a kakaó és a cukor csak szerény mértékben drágult (3,6-3,4%). Az állateledelek ára átlagon felüli mértékben nőtt, közel 20 százalékkal.

A szeszes italok, dohányáruk áremelkedése mélyen az infláció alatt maradt, átlagosan 5, ezen belül az alkoholokért 6,7 százalékkal kell többet fizetni. A tartós fogyasztási cikk közül a konyha- és egyéb bútorokért 17-18 százalékkal, a használt személygépkocsikért közel 15 százalékkal, az újért 10,6 százalékkal kell többet fizetni. Az üzemanyagok árát csak később fogta meg a kormányzat, így áprilishoz mérten még közel 13 százalékos emelkedésen mentek át. Drágult a járműjavítás és -karbantartás is (+14,6%). A lakásjavító és -karbantartó cikkek ára 25 százalékkal magasabb., az ehhez kapcsolódó szolgáltatásoké 19,5 százalékkal több.

Tavaly és most

Így fest most az inflációs radar, és így nézett ki egy évvel ezelőtt. Az ársapkának köszönhetően az üzemanyagok drágulása megállt, a háztartások látványosan kevés energiával üzemelnek, viszont a korábban nyomott áron vásárolható élelmiszerekért most sokkal többet kell az üzletekben hagynunk. A szeszes italok ára alig reagál az inflációs nyomásra. (Lásd még: Csak a tokaji bor tudott érdemben drágulni.)