fbpx

20 eurós ugrások a gabonaárakban, a búza a vesztes

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 augusztus 13.

Az augusztusi időjárás megemelte a kukorica árát, miközben a búzáé csökkent. A tengeri novemberi jegyzése Párizsban 18 eurót emelkedett két hét alatt, miközben a decemberi búzát 20 euróval olcsóbban kínálják a kereskedők.

kukorica hajón
A brazil termés már útra készül (forrás: ciss-group.com)

A brazil kínálat bezavarhat

Európában szomorúak a kukorica terméskilátásai, a párizsi jegyzések alapján a novemberi termény tonnája 334 eurót ér (18 eurót drágult két hét alatt), ez az erősödő forint mellett 132 ezer forintnak felel meg. Az ártrend márciusig csökkenőnek látszik. Közrejátszik ebben, hogy az USA és Ukrajna még mindig nagy készletekkel rendelkezik az ó termésből, amitől már szabadulnának. Ezzel együtt a chicagói tőzsdén is emelkedett 12 dollárral a decemberi jegyzésű kukorica ára. A 247 dolláros szint 95 ezer forintnak felel meg.

Az árakra a brazil kukorica érkezése fejt ki nyomást. Itt ugyanis a megszokottnál sokkalkorábban végeznek a másodvetésű (safrinha) állományok betakarításával, augusztus 6-ra már a terület 80 százalékát levágták. Szakértők úgy vélik, hogy ebben a hónapban a brazil kukoricaexport elérheti a 7 millió tonnát. Hűti az árakat az is, hogy Kínában várhatóan csökken a termény iránti kereslet a romló gazdasági helyzet miatt.

Gabona a keleti irányból

Ukrajna júliusban látványosan fokozta a gabona exportját, először lépte át a 2,5 millió tonnát, és azóta Odessza is üzemelni kezdett. A vasúti szállítás nagyon pörög, augusztus 1-től 10-ig 270 ezer tonna gabonát juttatott el a nyugati határokra, azaz a hó végéig potenciálisan 800 ezer tonnát lenne képes. Márciusban ennek még a felét sem tudta teljesíteni.

Eközben az oroszoktól rossz hír érkezett a búzáról: heves esőzések akadályozzák a betakarítást, a mennyiségi veszteséget 15 százalékosra becsülik, a minőségit ennél is nagyobbra. Míg tavaly a learatott gabona 82 százaléka malmi minőséget adott, most 60 százalékos étkezési arányt várnak.

Továbbra is párizsi árszinten a hazai piac

A búza decemberi jegyzése Párizsban 328 eurón áll (két hét alatt 20 eurót esett), az erősödő forint mellett ez már kevesebb mint 130 ezer forintnak felel meg. A legközelebbi lejáratra (szeptember) még 133-134 ezer forinttal egyenlő euróért köthető üzlet. A pillanatnyi magyar árak továbbra is a párizsi árszinten vannak, 133 ezer forint alatt nem kapható búza. Az exportot ez bizonyára megnehezíti, egy versenyképes ajánlathoz a telephelyen legfeljebb 110 ezer forintot lehetne kínálni a termény tonnájáért. Az ukrán búza továbbra is 30 százalékkal olcsóbban érkezik a határunkra.