fbpx

Megvadult a búza és a repce ára, most szerződjön!

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 23.

A párizsi tőzsdén 8-9 eurós erősödéssel zártak a búzaárak a legközelebbi szállítási határidőkre. A szeptemberi árszint már 223 euró/tonna. Az augusztusi repcéért pedig 461,25 eurót is megadnak a kereskedők. Magyarra fordítva ez az alábbi ajánlatokat hozhatja el itthon.

búza kézben
Érdemes lekötni egy nagyobb mennyiséget (forrás: pixabay.com)

Európa legnagyobb termelői továbbra is borúsak

Az európai gabonaárak éppúgy emelkedésben vannak, mint a repcéé. Ebben szerepet játszik az is, hogy az euró gyengült a dollárral szemben (és a forint is az euróval szemben), de még inkább az, hogy az időjárási körülmények továbbra sem kedvezőek. A betakarítás közeledtével megsokasodtak a várható termést lefelé korrigáló jelentések.

Az éjszakai fagyok érzékeny fenofázisban érik ész északnyugati országok kalászosait, amelyek még csak most tértek volna magukhoz a téli belvíz okozta sokkból. Franciaországban továbbra is az elmúlt 14 év leggyengébb növényállományaként jellemzik az idei búzatáblákat. 64 százalékukat sorolják a „jó–nagyon jó” kategóriába, míg tavaly 93 százalékuk tartozott ide. A legfrissebb franciaországi felmérések a búza területében 8 százalékos csökkenéssel kalkulálnak (félmillió hektár mínusz), ehhez kell majd még hozzáadni a termés- és minőségbeli veszteségeket.

Németországban 6,3 százalékos terméscsökkenést valószínűsítenek a búzában és 7 százalékosat a repcében. Az USA-ból azt hallani, hogy a búzatermesztés szempontjából fontos Kansas államban esőhiánytól szenvednek az állományok, és ugyanezt a hírt adtuk közzé az orosz őszibúzavetésekről is, amelyek az ottani termésmennyiség 70 százalékát adják. Továbbá idevág ez a cikk is: Drasztikus visszaesés jön az ukrán búzaexportban.

Magyarra fordítva

Az IGC is csökkenteni kezdte a globális búza- és kukoricatermésre vonatkozó becsléseit. Baj még nincs, de már látszik, hogy szűk készletekkel fogja zárni a 2024/25-ös szezont a világ, ez különösen a búzára igaz. A kalászosok állapotromlásával párhuzamosan azonban az új kukorica jegyzései is emelkedtek Párizsban, de csak 4,25 euróval tonnánként.

10 nappal ezelőtt még azt írtuk, hogy van esély a 70 ezer forintos búzaárra. A jelenlegi árak és árfolyamok mellett már a 75 ezer forintos elvárás sem tűnik túlzónak a betakarításkor. Az új kukorica pedig 68 ezer körül lenne, de erről korai még nyilatkozni. Mindenesetre, ha szerződünk, nagyjából ilyen árszinteken érdemes.

A legnagyobb ugrást, 12 eurós emelkedéssel, a repce produkálta Párizsban, az augusztusi tételekért már 461,25 eurót is megadnak a kereskedők. Ez azt jelenti, hogy megvan a 170 ezres hazai árszint, főként, ha az ukránok sem engednek a mostani elvárásaikból.