fbpx

Tudást a gyakorlatba – erre szerződött a NAK és a MATE

Írta: Szerkesztőség - 2021 június 11.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) között létrejött megállapodás értelmében a felek vállalták a hazai agrárkutatási újdonságok minél hatékonyabb tudásátadását, valamint az agrárgazdasági tevékenységeket folytatók innovációra való igényének és hajlandóságának elősegítését. Az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására a NAK Szántóföldi Napok és AgrárGépshow rendezvény keretében került sor.

 

gyakorlat
(Fotó: Horizont Média/archív)

 

Versenyképes gyakorlat korszerű tudás alapján

Az együttműködési megállapodást a NAK részéről Győrffy Balázs elnök, az egyetem részéről pedig prof. Dr. Gyuricza Csaba rektor látta el kézjegyével. A megállapodás kitér az agrárium minden területére, melynek elsődleges célja, hogy a felek elősegítik a gazdálkodók minél szélesebb körű tájékoztatását. Az agrárkutatási újdonságokkal kapcsolatos tudásátadás minél hatékonyabb elterjesztését csakúgy, mint ezek gazdálkodási gyakorlatba való beépítését.

„Az egyetem Európa egyik legnagyobb agrárfókuszú képzési intézménye. A MATE célja, hogy a nagy múltú és kiváló adottságokkal rendelkező magyar mezőgazdaság irányításában világszínvonalon, a kor technológiai kihívásainak megfelelően szerepet vállaljon a kutatás-fejlesztésben, az innovációkban és a tudományos eredmények gyakorlati elterjesztésében. A magyar agrárium versenyképességének növelése érdekében az egyetem folyamatosan frissíti és megújítja a képzéseit. Ezzel is hozzájárul a korszerű tudás gyakorlatba történő ültetéséhez” – mondta az esemény kapcsán Dr. Gyuricza Csaba.

 

Széleskörű együttműködés

Győrffy Balázs, a NAK elnöke szerint a jövő agráriuma az innovációra, a tudásra és információra épül. „A MATE létrejöttével egy olyan integrált tudásközpont született, amely az ágazat hazai szellemi, szakpolitikai és innovációs centrumává válik. Közös célunk elősegíteni, hogy az agrárium szereplőinek minél szélesebb köre ismerje meg az Egyetemen képződő tudást, agrárkutatási újdonságokat, hogy azokat a gazdálkodási gyakorlatba beépítve tudják versenyképességüket fokozni, hatékonyságukat növelni, értékesítési lehetőségeiket bővíteni.

A megállapodás szerint a felek arra is törekszenek, hogy a jogszabályok és támogatások az agrárgazdasági innovációs törekvések számára kedvezőek legyenek. A minél hatékonyabb tudásátadást szem előtt tartva közös kiadványokat jelentetnek meg, bemutatókat, konferenciákat és nyílt napokat tartanak, valamint közös kampányokat valósítanak meg. Továbbá együttesen törekszenek az európai uniós pályázati lehetőségek közös kihasználására, az innovációs tevékenységeket támogató pályázatokon való közös szereplésre, együttműködések kialakítására.

 

forrás: MATE