fbpx

Zuhan az export, maga alá temeti az ukránokat az idei termés

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 augusztus 20.

A termelés alig csökkent Ukrajnában, az export viszont bedőlt. Minden gabonaféléből zuhan a kivitel. Szabályosan belefulladnak a termelők az eladatlan árumennyiségbe.

gabonaraktár búza
Nagyjából a tavalyi árumennyiség, de harmadával kevesebb exporttal (forrás: Szergej Szupinski/AFP)

Eddig kiváló hozamok

Az ukrán szaktárca szerint 2023. augusztus 10-éig a helyi gazdaságok 5,2 millió hektáron végeztek a betakarítással. A nyáron aratott növények 3 százalékos területi csökkenését messzemenően kompenzálták a tavalyinál jobb hozamok. A megtermelt teljes árumennyiség 12 százalékkal több, közel 23 millió tonna. Ám nem a kalászsokból. Búzából és árpából összesen 900 ezer tonnával kevesebb került a raktárakba, mivel sokkal kisebb volt a vetésterület. Az igazi mennyiségi növekedést a repce produkálta, amelyből a tavalyi 3,5 millió tonna után most 4,1millió tonnát arattak. Emellett a rozs, tritikálé, zab, hajdina, borsó és egyéb hüvelyesek is betakarításra kerültek már, vagy az aratás végéhez közelednek.

Eladhatatlan terményözön

Elemzők abból indulnak ki, hogy az év egészében jobbak lesznek a hozamok, mint 2022-ben, így a 10 százalékos területcsökkenés ellenére a szezon zárásakor nem lesz sokkal kisebb az ukrán össztermés, mint tavaly volt(53,1 vs. 53,9 millió tonna). Ezzel együtt az export extrém nehéz lesz. Ma az elemző úgy vélik, hogy 30 százalékkal kevesebb termény léphet ki az országból, mint az előző értékesítési szezonban, nagyjából 32 millió tonna. A búzaexport visszaesése 29 százalékos lehet (12 millió tonna), az árpáé 26 százalékos (2 millió tonna), a kukoricáé pedig harmadával eshet, súrolva a 18 millió tonnát.

A korábbi becslésekhez mérten a kukorica exportkilátásai sokat romlottak, míg búzából jobbnak tűnik most az értékesítési helyzet. Ennek oka, hogy kukoricából idén 700 ezer hektárral kisebb a termőterület, és ezt az árunövényt eddig elsősorban a Fekete-tengeren hajózták ki.