fbpx

Kidolgozták a vertikális epertermesztés technológiáját

Írta: Czékus Mihály - 2024 április 16.

A vertikális rendszerekben a kutatások elsősorban olyan növényekre irányulnak, amelyek hidroponikusan termeszthetők, viszonylag rövid, kompakt növekedési formájúak és teljes egészében betakaríthatóak. Jelenleg a saláta és más leveles zöldségek a legnépszerűbbek az ilyen rendszerekben, a szamóca csak újabban kezdett slágernövénnyé válni. Van ugyanis néhány megoldandó probléma a termelésében.

vertikális epertermesztés
A méhek hatékony bevetése is megoldandó feladat volt (forrás: oishii.com)

Miért szamóca?

A szamóca termesztése még mindig ritka a vertikális gazdálkodásban. Nagy volumenű termesztése pedig gyakorlatilag ismeretlen. Ennek ellenére a 2017-ben alapított japán startup, az Oisheperii ezt a gyümölcsöt választotta a leveles zöldségek termesztése helyett. A döntésükben az szólt az eper mellett, hogy az egy magas hozzáadott értékű növény, erősebb forgalmat képes generálni és jobb üzleti modell építhető rá. Ennyi év tapasztalata után is azt vallják, hogy ez az egyik legnehezebben egyenletes ütemben és egyenletes minőségben termeszthető növény.

A méheken múlik

Míg a leveles zöldek nem igényelnek beporzást, addig a virágzó növények, például az eper, a paradicsom és a sárgadinnye igen. Az Oishii-nél ezért azt vallják, hogy a siker kulcsa a beporzásban van. A problémát az jelenti, hogy a függőleges farm mesterséges világítása megnehezíti a méhek tájékozódását. A cég szerint ez az egyik nyomós oka annak, hogy a vertikális gazdaságok nem haladtak előre a virágzó növények termesztése terén. A cég azonban megoldotta ezt a problémát, de ez sajnos, üzleti titok tárgyát képezi. Csak annyit tudni, hogy Oishii K+F befektetései jelentős hányada erre irányult.

Egész évben eper

A vertikális rendszerű epertermesztés esetén nem csak a beporzás számít nagy kihívásnak. A másik probléma az, hogy hogyan lehet egész évben szamócát érlelni. Aki ezt megoldja, az legalább háromszor akkora pénzforgalmat képes realizálni, mint az, aki a szabadban termeszt. Az Oishii technológiája az epernövények több mint 12 hónapon át tartó termelésben tartását is megoldja, peszticidek és egyéb anyagok nélkül. Végeredményben egyenletes, jó minőségű beltéri szamócatermést képesek működtetni.

Ez a cikk is érdekelheti: Eddig szuperül alakul az eperpiac.