fbpx

40 km/h-val robogva is precízen dolgozik

Írta: Szerkesztőség - 2021 március 29.

Az állítható nyomtávú, nagy hasmagasságú, frontkeretes Hagie mindenki számára ismert hazánkban. A gyár tulajdonosa, a John Deere bejelentette: a permetezőgép mindhárom modelljét megújítja.

 

hagie sts20
A legnagyobb modell 7500 literes tartályt hordoz (forrás: Hagie)

 

Még nagyobb, még gyorsabb

193 centis hasmagasság, külön-külön felfüggesztett, meghajtott kerekek, gyors feltöltési sebesség és nagy munkatempó jellemzi ezeket a jellegzetes elülső szórókeretes gépeket. A John Deere bejelentette, hogy a Hagie önjáró permetezőgépek három modellje megújul 2022-re. A korábban is gyártott Hagie STS12, STS16 típusokat és a teljesen új STS20 modelleket JD PowerTech 9 L motorok hajtják majd, amelyek 40 km/h-s tempójú szántóföldi munkát és 56 km/h-s közúti közlekedést tesznek lehetővé. A gépkezelő a többfunkciós joystickon egy görgő segítségével választhatja ki a kívánt sebességtartományt.

A John Deere szerint minden új lesz ezekben a Hagie-kban, kivéve azt, hogy továbbra is a jól bevált frontkerettel rendelkeznek. Így a gép kezelője kényelmesen, előre nézve követheti figyelemmel a permetezést és a kijelzőket. A szórókeretek 27,5 méter, 30,5 méter 36,6 és 40,2 méter munkaszélességben lesznek kaphatók. Egyenetlen terepen továbbra is a Norac Active Wing Roll ultrahangos keretmagasság-érzékelő automatika gondoskodik a szórókeret magasságtartásáról. A PowrSpray technológia gyors vízfeltöltést és vegyszer bekeverést tesz lehetővé, így a gazdák hamarabb visszatérhetnek a munkába. Az ExactApply technológiával pedig a cseppméret, a nyomás pontosan kézben tartható, a fúvókák pedig egymástól függetlenül képesek változtatni a dózist.

 

Gazdagabb alapfelszereltség

A jármű közepén található permetlétartály az egyik olyan egyedi jellemzője a Hagie-nak, ami a gép extrém stabilitását és csendességét is biztosítja. A másik a külön-külön felfüggesztett négy kerék, kiegészítve az összkerék-kormányzással. A CommandDrive-nak köszönhetően, ha az egyik kerék megcsúszik, a rendszer automatikusan több nyomatékkal látja el a többit, hogy növelje a tapadó kerekek menetteljesítményét a kihívást jelentő terepen. Már a modellek alapfelszereltsége a JDLink-csatlakozás, az integrált StarFire 6000 GPS-vevő, a CommandCenter kijelző és AutoTrac robotkormányzás is. Az automatikus sorérzékelő szenzorok maguktól nyomon tartják a permetezőgépet, csökkentve ezzel a kultúrnövényben okozott károkat.

A 300 lóerős Hagie STS12 4500 literes permetlétartállyal rendelkezik. A 400 lóerős STS16 modell tartálykapacitása 6000 liter. A legnagyobb permetezőgép, a szintén 400 lóerős STS20-as modell 7500 literes tartályt hordoz. A három modellt úgy tervezték, hogy az elődeiknél is gazdaságosabban legyenek üzemeltethetők. Az STS20 motorjához két turbófeltöltőt adtak, hogy a piac legerősebb önjáró permetezőjévé váljon. A JD szerint a legnagyobb tartálykapacitás mellett is csendesebben dolgozik a gép, és megbízhatóbban mozog a táblában, nedves talajviszonyok mellett.

A többi új Deere géppel összhangban a Hagie-k is tágas, kényelmes fülkével rendelkeznek. A gazdák választhatnak a Select vagy a Ultimate kivitel közül. Az Ultimate verzióban 6,5 hüvelykes érintőképernyős rádió van, amelyet okostelefonhoz vagy akár a SiriusXM műholdas rádió szolgáltatóhoz lehet csatlakoztatni. A fülkében kis hűtőszekrény is található, aminek ajtaja elektromos távnyitóval működtethető.

Ez a cikk is érdekelheti: Egy gép, ami ötödannyi gyomirtóval megoldja a tarlókezelést

 

Összeállította: Gönczi Krisztina