fbpx

India nem éhezik, hanem exportál

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 április 16.

A kedvező időjárásnak köszönhetően India rekord nagyságú búzatermést arathat, de más terményekből is igen jól áll. Az éhező, fejlődő ország képével ideje leszámolni.

India búza
Örülnek az indiai gazdálkodók (forrás: googleapis.com)

Egyre jobb termésátlagokat hoznak

Április-májusban aratják Indiában a búzát, idén közel 31 millió hektárt fed a növény. Az előrejelzések szerint 110 millió tonnás rekord születhet (3,5 t/ha). Így India – meglovagolva azt a helyzetet is, hogy a Fekete-tenger felől akadozik az árumozgás – egyre fontosabb búzaexportőrré válik a régióban. Aratás után 10 millió tonnát készülnek piacra dobni, meglehetősen versenyképes áron. Tavaly 8,5 millió tonna búzát exportáltak, ami szintén rekordnak számított.

2020-ban még csak 2,5 millió tonna volt a kivitelt, a most előrejelzett exportmennyiség negyede(!). A termelésbővülés nem a terület növekedésének, hanem a javuló hozamoknak köszönhető. 20 évvel ezelőtt a búza átlagtermése még csak 2,5 tonna volt Indiában. (Lásd még cikkünket: India elkezdi felfalni az orosz búza piacait.)

Másból is jól állnak

A rizstermés az előrejelzések szerint 125 millió tonna lesz 46 millió hektárról (bő 4 t/ha), ez elmarad a tavalyi 129 millió tonnától. A tavalyi 20,5 millió tonnás kivitelt most 18 millió tonnás export követheti. Kukoricából 31,5 millió tonnás termésre van kilátás, és ebből is jut exportra 2,4 millió tonna. (Az elmúlt években 3 millió tonna felett volt a kivitel.) Kölesből és cirokból önellátó az ország, árpából is csak minimális behozatalra szorul.

Ami viszont nincs elég Indiában, az a növényi olaj és a műtrágya. Erről lásd cikkünket: Szomjaznak az étolajra, és a műtrágya is kevés.