fbpx

Trükkös olajmagárak: ami drága, azt most kell eladni

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 28.

Megint nagyon megtévesztő irányokba mozognak a tőzsdei jegyzések, de ezt akár előnyös szerződések kötésére ki is lehet használni. Most érdemes eladni a párleves napraforgó termésének javát.

 

napraforgo
4-6 leveles állapotban a Pécs környi táblák pünkösdkor (fotó: Gönczi Krisztina)

 

Szójabab: olcsóbb lesz

Április végén még leginkább arról szóltak a hírek (lásd NAIK AKI piaci jelentése), hogy a Brazíliában várható rekordtermés ellenére a szójabab árát továbbra is magasan tartja az erős ázsiai kereslet, továbbá az Argentínában tapasztalható csapadékhiány. Az Egyesült Államokban a tavaszi vetés hideg időjárás miatti késése járult hozzá a termény árának emelkedéséhez. Május végére azonban az egész amerikai kontinensen javultak a kilátások a megérkező esők hatására. (Erről itt írtunk.) A chicagói árutőzsdén a szójabab júliusi jegyzése 561, a szójadaráé 440, a szójaolajé 1444 dollár/tonnáig ereszkedett május 21-ig. A bab novemberi jegyzése már 21 százalékkal alacsonyabb szinten jár, mint a júliusi. Európában pedig az hűti az árakat, hogy a Bizottság május 25-én megjelent becslése rekordtermést sugall, 13 százalékkal teremhet több szója idén, mint az ötéves átlag. Nagyon is indokolt tehát, hogy idén jóval olcsóbban juthassunk hozzá ehhez a fehérjeforráshoz, másrészt az exportra termelő hazai gazdáknak komoly áresésre kell készülniük.

 

Repcemag: olcsóbbnak mutatkozik, de fordulhat

A Tallage szerint Kanadában a rendelkezésre álló készletek erőteljes csökkenése miatt az azonnali szállítású canola ára (FOB Vancouver) 39 dollárral 692 dollár/tonnáig emelkedett március 19. és április 16. között. Németországban az azonnali szállítási határidőre vonatkozóan 14 dollárral (619 dollár/tonna, CIF Hamburg), Franciaországban 2 dollárral (610 dollár/tonna) mérséklődött a repcemag exportára ugyanekkor. Az április végi csúcs óta már sokat mérséklődött az olajmag ára. A párizsi árutőzsdén a legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 525–555 euró/ tonna tartományban mozgott május 10. és 21. között, majd 508 euróig esett. Az augusztusi jegyzés most 500 eurónál jár, 26 százalékkal alacsonyabb szinten, mint április 30-án. A csütörtökön megjelent európai termésbecslés csak támogatja ezt a trendet, hiszen az ötéves átlagnál 5 százalékkal magasabb átlaghozamokat jósoltak az idei aratásra. Hozzá kell tennünk: ez az egyetlen olajos mag Európában, amelynek a várható össztermése 6 százalékkal az ötéves átlag alatt várható idén, hiszen az utóbbi években 10 százalékkal zsugorodott a termőterülete. Gyanakodva kell tehát fogadnunk a negatív ártrendet, itt még lesz felfelé ugrándozás, főleg, ha kiderül, hogy Kanada túl sokat csúszott a hideg miatt a tavaszi repce vetésével.

 

Napraforgómag: magasnak mutatkozik, de fordulhat

A napraforgómag ára a korábbi hónapok áremelkedése után mérséklődött a világpiacon március 19. és április 16. között. Eközben az ukrajnai belföldi ár 28 dollárral 823 dollár/tonnára nőtt, mivel a kereslet meghaladta a hazai piaci kínálatot. A SAFEX szerint ez az egyetlen olajmag, amelyik többet fog érni a betakarítás után, mint előtte. Európában a már említett termésbecslés szerint az idei átlaghozamok 3 százalékkal rosszabbak lehetnek az ötévi átlagnál, ami a vetés sok hetes csúszására vezethető vissza. A növény európai termőterülete azonban 6,6 százalékkal több, mint az ötéves átlag. Április 29-én a Bizottság még úgy látta, hogy az idei európai termés akár 22 százalékkal is felülmúlhatja a tavalyit. Ebben a cikkben pedig már kitértünk rá, hogy a világpiac legfontosabb szereplője, Ukrajna idén egymillió hektárral több napraforgót vetett, mint kukoricát, és azt is tudjuk, hogy az EU legnagyobb termelője, Románia is ezt a kultúrát preferálta a tengerivel szemben. Magyarországon szintén rekordközeli, 650 ezer hektár körüli területet foglal el a növény idén. Vagyis a tőzsde pillanatnyi jelzéseit leginkább előnyös szerződések kötésére érdemes kihasználni, de nem szabad túl komolyan venni az őszi árakat illetően.

Ez az ábra azt mutatja, hogy az ötéves átlaghoz képes milyen pozícióban lesznek az EU olajmagkészletei az idei szezon végére. Jól érzékelteti, hogy szójából és napraforgóból az ötéves átlaghoz térünk vissza, míg repcéből a kis növekedés ellenére is messze leszünk a korábbi szintektől.

 

olajmagkészlet