fbpx

Eddig szuperül alakul az eperpiac

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 14.

Az olaszok úgy látják, szűkös az európai eperkínálat, kiválóak az árak, de jobban is meg lehetne szervezni a dél-olaszországi szamócatermesztést.

eperszedés
Szedik az olasz nemesítésű Rossetta szamócát (forrás: novasirigenetics.com)

30%-kal magasabb árakkal startoltak az olaszok

„Ebben az évben elkerülhetőnek látszanak a nagy termelési csúcsok” – fogalmaz Pasquale Casalnuovo, egy dél-olaszországi termelői szövetkezet tagja, amelyik epret és egyéb bogyós gyümölcsöket termel és szállít az olasz és az európai piacra. Ő maga nagyon pozitívan értékeli a 2024-es év első 3 hónapját, szerinte a mennyiségek és az árak is várakozáson felül alakultak eddig. Ugyanakkor rámutat: a kínálatot a jelenleginél is jobban össze lehetne hangolni, ami még magasabb bevételeket eredményezne.

Jelenleg a Compagnia delle Primizie szövetkezet naponta 50-80 raklapnyi epret szállít, alapvetően két fajtára alapozva, ezek a Marimbella és a Rossetta, mindkettő a helybeli nemesítőház, a Nova Siri Genetics kutatásainak eredménye. „A kampány nagyon korán, november közepén indult, köszönhetően a gyökeres palántáknak, amelyek garantálják a termelést a téli hónapokban. Március végéig az átlagos átvételi árak 30 százalékkal voltak magasabbak a tavalyinál” – állapítja meg az olasz termelő.

Nem zavart be az észak-afrikai kínálat sem

Casalnuovo szerint a legjobb bevételt Németországban, Svájcban és Ausztriában lehet elérni az eperrel. A belpiacon eddig nem alakult túl fényesen az értékesítés, bár igaz, a kínálat is szűkös volt. Egyrészt sok termelő a középkésői fajtákra helyezte a hangsúlyt, másrészt a termesztés körülményeiben is akadtak kihívások. Ilyen például a fenntartható termelési technikákra való átállás, ami jellemzően a termésmennyiség rovására valósul meg. A csökkenő európai kínálatot most az EU-n kívülről érkező szállítmányok sem tudták megfelelően kiegészíteni.

Magyarországon az elsőosztályú, import szamóca nagybani ára most 1200–1400 forint körül alakul kilónként, míg a hazai másodosztály 3000–3500 forintba kerül. A szupermarketekben 1600 forintos kilós áron is találni szamócát.

Lásd még a témában: Erősen indult az eperszezon, a magyar szamóca is elstartolt.