fbpx

Idén június 6-án érkezik a nyár

Írta: Gönczi Krisztina - 2021 május 28.

Inkább kis jégkorszakra, mint globális felmelegedésre emlékezetet ez a hűvös tavasz. Május végét írunk, és még egy 25 fokos napi csúcsot sem mértünk. A növények fejlettsége már a sokéves átlagtól is kéthetes lemaradásban van.

 

napraforgo
Tavaly június 6-án ekkora volt a napraforgó. Elérjük ezt 10 nap alatt? (fotó: Gönczi Krisztina)

 

A május 12-én kezdődött csapadékos időszak óta igen komoly mennyiségű eső öntözte az országot, a 30 napos csapadékösszeg ennek hatására 30 és 100 mm közé növekedett, ami a legtöbb helyen már meghaladja az átlagot – írja a met.hu. Kellett is a pótlás, mert a tavasz első kétharmada nagyon szárazon alakult. A talajok ebből adódóan országszerte feltöltődtek nedvességgel, a felszín közeli réteg sokfelé telített. Viszont a hőmérséklet továbbra is 3-4 fokkal alakult a sokéves átlag alatt.

 

Fáznak a kapások

A napraforgó és a kukorica fázik. A fejlődésük a hűvös idő miatt igen lassú, vontatott, ezen csak a meleg idő segíthet majd. A friss kelések tábláiban megjelenő gyomok viszont igen jól érzik magukat, az esős idő ideális körülményeket teremtett növekedésükhöz. A kukoricatermesztésben használatos hőösszegek jelenleg többnyire 180 és 220 foknap között alakulnak, ami 60-100 foknappal kevesebb, mint a tavalyi értékek az akkori hűvös május ellenére is, és 80-90 foknappal elmaradnak a sokéves átlagtól is. A lemaradás mind a tavalyi, mind az átlagértékekhez képest növekedett az elmúlt egy hétben. Vagyis a növények fejlődése egyre számottevőbb lemaradásban van, fenológiai fázisaik már az átlaghoz képest is 10-14 nappal később következnek be.

 

A vegetáció fejlettségét tükröző NDVI-index a sokévi értékhez képest jelentős elmaradást mutat az ország északi sávjában:
anomália

 

Sokat szépültek a kalászosok

Az őszi kalászosok közül az árpa már mindenütt és a búza is egyre többfelé a kalászhányás fenológiai fázisában jár, jellemzően igen jó, dús, zöld állapotban vannak. (Lásd cikkünket: Extrém hideg tavasz után is szép aratásra készül Európa.) A lassan elvirágzó repcét jobban megviselte az áprilisi hideg. Ezekre a növényekre rendkívül jól jött az elmúlt két hét csapadékos időjárása, melyet a termésmennyiségben fognak meghálálni. Egyre több gyümölcsfajtán mutatkozik a termés, de a hűvös, csapadékos időben a gombás megbetegedések is jelen vannak.

Ma északnyugat felől ismét nedvesebb léghullámok érik el hazánkat. A hét végén és a jövő hét első felében a napsütés mellett felhők is lesznek térségünkben, helyenként esővel, záporral, zivatarral. Nagy átlagban a talajok felszín közeli rétege hétfő estig veszít majd nedvességtartalmából, száradni fog, és a jövő hét első felében megerősödő szél is rásegít erre. A hőmérséklet egyelőre nem emelkedik, marad a 20 fok körüli maximum. Az első 25 fokos hőmérsékleti maximumot átlépő időpont 10 nap múlva, június 6-án várható.