fbpx

Nem látni, mikor fog padlót a búza ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2023 március 01.

A helyzet betakarítás után még rosszabb lesz, ezt sugallják az elemzések, amelyek a raktárkészletekre és az elvetett búzaállományokra épülnek. A kukorica lehet az értékesebb gabonaféle, ám lehet, hogy ez nem elég motiváció az elvetésére, hiszen nagyon erős versenytársa a napraforgó.

búza
A búzaállományok nálunk is egészen jól teleltek (fotó: Horizont Média)

Van is, lesz is búza

2021 szeptembere óta nem volt ilyen alacsony az amerikai búza ára, mint most. Ennek egyik oka elemzők szerint az, hogy a piac optimista a gabonafolyosóról szóló tárgyalások kimenetelét illetően. Márpedig a fekete-tengeri régióban – elsősorban az oroszoknak köszönhetően – bőséges az olcsó búza kínálata. A másik optimizmusra okot adó tény, hogy az élénk kalászosvetési kedvet jó időjárás is követte. Az USA legjelentősebb gabonatermelő államában, Kansasben, az állományok ötöde kiváló állapotban van most.

Chicagóban a márciusi búza 254 dollárba (91,5 ezer Ft) kerül tonnánként, a kukorica sem sokkal kevesebb, 252 dolláros (90,7 ezer Ft) áron forog. Nagyot esett a szója értéke is a brazil termés betakarításával, már az 554 dollárt (199,5 ezer Ft) közelíti a márciusi szállítású olajmag ára, és a jelenlegi piaci hangulat szerint szeptemberig akár 512 dollárig zuhanhat.

Európa megbecsüli a jó kukoricát

Párizsban is csökken a búza ára, a márciusi tételeket 277,5 euróra (105,5 ezer Ft) árazza be a piac, a kukorica csak egy hajszálnyival drágább, 277,75 eurót ér. Hosszabb távon az európai tőzsde a búza áresésére és a kukorica enyhe drágulására számít.

Eközben a kukorica az EU keleti határán továbbra is egyértelműen többe kerül, mint a búza, és mindkettőnek emelkedett az értéke. Az Ukrajnából szárazföldön érkező kukorica tonnája 225 dollárba (81 ezer Ft), a búzáé 220 dollárba (79,2 ezer Ft) kerül. A forint erősödése ellenére határozott a drágulás a keleti irányból importált áru esetén.

A hazai piacon helyreállt az étkezési búza becsülete, és elméletileg párizsi árat tudnak elkérni érte a termelők, a takarmánybúza viszont csak 100 ezer forint körül alakul az AKI PÁIR adatai szerint. A magyar kukorica elméleti ára pedig 92 ezer forint körül van. A raktárakban még sok az ó termés, hiszen az ukrán kínálattal szemben még nem versenyképes a magyar ár.

Nem dőlt el a kukorica–napraforgó meccs

Az USDA hosszútávú elemzése szerint benne van a pakliban, hogy az idei betakarítás után a búzabőség a 2012. évi árszintre szorítja vissza az árakat, ami magyar viszonylatban 65 ezer forintot jelent tonnánként. Az elemzők a kukorica esetében is megadták a 2012-es árszint esélyét, de ennek Európában és Ukrajnában kisebb a valószínűsége a várhatóan szűkebb területen elvetett és gyengébben táplált kukoricaállományok miatt. Bárhogyan is alakul a brazil kukoricatermés, a kisebb helyi kínálatnak tükröződnie kell majd az európai árakban.

Kérdés, mennyien gondolják át újra a vetéstervet a fentiek tükrében. Ugyanis az ukrán háború miatt a kukorica vetélytársa, a napraforgó esetében is jók az árkilátások, és ez a növény sokkal kevésbé input-, illetve vízigényes.