fbpx

Kifogyóban az egyiptomi batáta, nőnek az árak

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 16.

Februárban lényegében véget ért az egyiptomi édesburgonya-szezon. Ez azonnal az árak emelkedéséhez vezetett. A hollandok szerint nem is fognak csökkeni, amíg a következő egyiptomi termés el nem készül. A spanyolok csak másodhegedűsnek számítanak az európai piacon.

batáta
Egyiptommal nem lehet versenyezni (forrás: wikimedia.org)

Lehengerlő egyiptomi kínálat

Az Európai Unióban nagyjából 100 ezer tonna batáta terem egy évben, és ennek 60 százalékát Spanyolország állítja elő. Portugália 20-25 ezer tonnát termel, tehát ez a két ország a meghatározó az uniós piacon. Egyiptom viszont egymaga képes annyi batátát exportálni, mint amennyit ez a két ország együtt előállít.

 EU batáta import Egyiptomból
Forrás: EastFruit

Egyiptomban rekord nagyságúra hízott a batáta termőterülete tavaly. 2022 óta 500 ezer tonnánál is többet termelnek ebből a gumósnövényből, amiből legutóbb már 73 ezer tonnát exportáltak. A 2023. évi betakarítást követően túlkínálat alakult ki a piacon, emiatt sok termelő felfüggesztette a batáta felszedését. Januárban aztán kimerültek a készletek, és az árak javulni kezdtek. Az egyiptomi édesburgonya legnagyobb vásárlói Hollandia, az Egyesült Királyság és Franciaország voltak. A legnépszerűbb fajták továbbra is a Bellevue és a Beauregard – áll a FreshPlaza globális piaci beszámolójában. A

Egyiptomnak egyetlen komolyabb versenytársa van az európai régióban, Spanyolország, de ott a gazdálkodók számára nem elég jövedelmező a batáta. „Andalúziában a vízhiány miatt csökken elsősorban az édesburgonya területe” – fűzi hozzá egy spanyol termelő. Itt idén csak április 4-én kezdődött meg a termés nagyobb volumenű értékesítése, ami csúszást jelent. Kicsit aggasztja a spanyolokat a portugál batátaterületek bővülése is. A spanyol belpiacon továbbra is a kaliforniai fajta a legnépszerűbb, és egyre terjed a sült édesburgonya fogyasztása is. Az exportpiacon szerintük leginkább a Covington és Beauregard fajták a keresettek.

Franciaországban leginkább azt fájlalják a termelők, hogy a korábbi hazafias elkötelezettség a honi áruk iránt lazulni látszik. Ma az ár az elsődleges szempont a fogyasztók körében, márpedig ezen a téren a francia és az egyiptomi édesburgonya között jelentős a különbség, van, hogy a duplájába kerül a hazai termék. „Az idei karácsonyi akciók a szokásosnál egy hónappal tovább tartottak. Aggódunk, mert a belföldi batáta még mindig drágább, mint az import. A munkaerőköltségek terén nem tudjuk felvenni a versenyt Egyiptommal” – mondja egy helyi termelő.

A helyi áru elfogyott, magasabb árak jönnek

Olaszországban március végéig tartott ki a tavaly betakarított édesburgonya-készlet. A termék kiváló minőségű volt, kétféle kínálattal: ömlesztett árusítás a nagyobb vásárlóknak és 650 grammos kiszerelés a kisebbeknek. Három méretkategóriában árusították a batátát (L, M, S), és az árakat az értékesítési kampány során végig azonos szinten tartották. Az ömlesztett terméket körülbelül 1,50 €/kg, a csomagolt terméket pedig körülbelül 1,70 €/csomag áron értékesítik a kiskereskedőknek. A veronai piacon jelenleg egyiptomi eredetű, ömlesztett, elsőosztályú édesburgonya van, 1,25 €/kg-os átlagáron.

Hollandiában a kereskedők a batátapiac élénkülését tapasztalják az elmúlt hetekben. „Sok egyiptomi beszállító befejezte a betakarítást, ez azonnal megmutatkozott az árakban is. Igyekszünk olyan partnerekkel együttműködni, akik hosszabb ideig tudják tárolni a termékeiket” – mondja egy holland importőr. Ő arra számít, hogy az édesburgonya kínálata mindaddig szűkös marad, amíg az egyiptomiak idén nyáron ismét el nem kezdik felszedni a batátát.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Batátazsizsik – Ne reméljük, hogy elkerüli az országot.