fbpx

India tehet róla, hogy emelkedik a sárgaborsó ára

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 02.

Az ukrán borsótermelés szinte megfeleződött a háború kitörése óta, de így is volna mit eladniuk az exportpiacokon. Európa nagyon fontos vásárlójuk, de az indiai piac – lévén a világ egyik legnagyobbja – lényeges hatással van a belső áraikra.

sárgaborsó
Néhány nagy fogyasztó dönti el a sárgaborsó árát (forrás: magosbolt.hu)

Kanada, USA és Oroszország a világ legnagyobb sárgaborsó-termelőinek és -exportőreinek számítanak, de Ukrajna is benne van az élbolyban. A legnagyobb vásárlók pedig az USA, India és Pakisztán. Az utóbbi években India vámokkal igyekszik fékezni az importot, de vannak időszakok, amikor akkora a hiány, hogy ezt nem teheti meg. Most is itt tartunk.

Az ukrán termelés

Ukrajna a háború előtt 250-350 ezer hektár közötti területen takarította be ezt a hüvelyes növényt, 550-800 ezer tonnás termelésre volt képes. Ám a háborúban elvesztette a termőterülete nagyjából felét. (A legfontosabb a Dnyepper bal partján Zaporizzsja és Mariupol közötti régió volt.) Mivel a termés 80 százaléka korábban exportra ment, így a belső ellátás még most sincs veszélyben Ukrajnában, sőt a megmaradt termelés 60 százaléka most is külföldi vevőket keres.

Az indiai kereslet szívóhatása

Ukrajna számára már a háború előtt az EU számított a legnagyobb borsófelvevő piacnak (főként Spanyol- és Olaszország, ill. Hollandia), ugyanakkor erősen támaszkodott az indiai keresletre is. Az ország belső áraira nagy hatással van az, ha India megnyitja vagy bezárja a kapuit az ukrán borsó előtt. Ezt látjuk most is.

Február elején egy tonna sárgaborsó még 10 ezer hrvinyába került, március 25-től viszont hirtelen 13,5 ezer hrivnyára (126 ezer Ft/t) emelkedett az ára. Ennek fő oka az volt, hogy India májusig eltörölte a hüvelyesek behozatalára kivetett vámot – jelentette az UAC sajtószolgálata. Elemzők szerint ezért még néhány héten át a borsó árának emelkedésére lehet számítani.

Fokozatos területbővülés

Az ukrán hüvelyestermesztők szövetsége abban bízik, hogy a vámmentes időszakot meghosszabbítja Új-Delhi, továbbá a kínai piac is élénk marad. Mivel a borsó termelése kevésbé kockázatos, mint az egyéb szántóföldi növényeké, ezért a szakmai szervezet az idei borsóterület 20 százalékos növekedésére számít Ukrajnában. Az agrárminisztérium becslése szerint viszont csak 10 ezer hektárral bővül a tavalyi 150 ezer hektáros borsóterület, ami kevesebb, mint 7 százalékos növekedés.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Szárazborsó: sokkal többre képes, mint támogatást hozni.