fbpx

Olcsó a magyar kukorica – talán túlságosan is

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 április 02.

A fekete-tengeri kukorica ára a hét folyamán tonnánként 8-10 dollárral 154-156 dollárra nőtt elsősorban az élénk exportkereslet miatt. A kínai vásárlások hamarosan 160 dollárig turbózzák az ukrán kukorica kikötői árait. Ez egyben azt is jelenti, hogy a magyar termelőktől most nagyon „gazdaságosan” vásárolnak a hazai feldolgozók.

kukorica
A felvásárlóknak egy szavuk sem lehet a magyar kukorica árára (forrás: scontent.fbud4-1.fna.fbcdn.net)

Kína nagyon vásárol

Az ukrán kukorica árát támogatta az európai kukorica árának emelkedése, de leginkább az, hogy Kína jó ajánlatnak tartotta a 240-245 dolláros áron leszállított árut. (Lásd még: Kína bőszen vásárolja az árpát, kukoricát.) Ez az árszint lehetővé teszi az ukrán kereskedők számára, hogy 155-160 dollárra emeljék a felvásárlási árakat az ország belsejéből a fekete-tengeri kikötőkbe érkező terményért.

Az ukrán gazdálkodók mégsem sietnek az eladással, további drágulásban reménykednek. Március 1. és 25. között csak 1,95 millió tonna kukoricát szállítottak ki az országból, míg tavaly ugyanebben az időszakban 3,1 millió tonnát. Az értékesítési szezonban eddig exportált tengerimennyiség 18 millió tonna, míg tavaly ilyenkor már a 22 millió tonnát közelítették az eladások. Az USDA szerint aratásig legfeljebb 24,5 millió tonna kukoricát tudnak elhelyezni a nemzetközi piacon.

Az ukrán áru nem jöhet szóba

A határátkelőkre szállított ukrán tengeri ára most 134 dollár (49 ezer Ft) tonnánként. A magyar kukorica termelői ára átlagban 58,5 ezer Ft, jóval olcsóbb, mint amennyiért az ukrán termény helybe szállítása kerülne a felvásárlónak – ha egyáltalán hozzá tudna jutni. Az ukrán áru tehát még elméletben sem olyan alternatíva, amivel a beszerzők élni tudnának, amit a hazai termelők jobban is kihasználhatnának. Az eladási árak egy hét alatt ezer forintot emelkedtek tonnánként.

Emlékeztetőül: tavaly januárban átlagban 106 ezer forintot ért a kukorica, ez decemberre 57 ezer forintra zuhant, és azóta csak kissé mozdult el. 10 évvel ezelőtt, 2013 márciusában 60 ezer forint volt a termény átlagára egy szűk kínálatú szezonban.