fbpx

A Golden alma árán nem látszik a nagy uniós készlet

Írta: Gönczi Krisztina - 2024 június 18.

A május elsejei adatok alapján szinte pontosan ugyanannyi almakészlettel rendelkezik az EU, mint tavaly ilyenkor, ám az egyes országokban és az egyes fajtákat tekintve nagyok az eltérések. Körtéből viszont csaknem ötödével több lapul a raktárakban a tavalyinál.

Golden Delicious
Még félmillió tonnát el kell adni belőle az EU-ban (forrás: defruithof.nl)

Az egyes országok készletei

A WAPA, azaz az Alma és Körte Világszövetség szerint a legnagyobb almatermelők, a lengyelek, olaszok és franciák raktáraiban még bőséges az almamennyiség, főként az olaszoknál (+18%) található sok eladandó áru. Lengyelország az előző évhez képest kevesebb almával rendelkezik (-6%). Éves összevetésben nagyon lecsökkent az árumennyiség a dánoknál, angoloknál, hollandoknál és az osztrákoknál. Dániában szó szerint lenullázódtak a készletek.

Körtéből kifejezetten sok van még az EU-ban (+19%), különösen Hollandiában és Spanyolországban. Az előző évhez képest a legnagyobb pozitív irányú készéletváltozást a svájciak és a csehek tapasztalhatják, ahol tavaly ilyenkor már szinte üresek voltak a raktárak, most azonban még több száz tonna körte vár eladásra. Most sincs viszont körtéje az olaszoknak és a dánoknak, és a németek is kifogytak belőle.

alma készletek globál
Forrás: WAPA

Az egyes fajták raktármennyisége

Az egyes fajtákat tekintve is lényegesek a készletváltozások. A népszerű Golden Delicious és a Red Jonaprince közül az előbbi nehezen fogy, május elsején még mindig több mint félmillió tonna nyomta belőle a raktárakat. (Magyarországon a Golden alma ára emelkedett a legnagyobb mértékben, 24%-kal, és a betakarítás óta tartja a 350-400 forintos nagybani piaci árszintet.) A Red Jonaprince-ből viszont 28%-kal kevesebb található most az EU-ban, mintegy 90 ezer tonna. Viszonylag kevés az Idared (-33%) és a Jonagold (-15%) is, nagyjából 60-60 ezer tonna vár még eladásra. A Gala és a Granny Smith fajtákból egyaránt 22%-kal csökkentek a készletek a tavalyi évhez képest.

A körtekínálatot a Conference fajta dominálja az uniós piacon, ebből egy nagyságrenddel több van a raktárakban (110 ezer tonna), mint a második helyezett Rochából (6 ezer tonna), és mindkettő készletmennyisége lényegesen nagyobb a múlt évinél.

alma és körte fajták készlete
Forrás WAPA