fbpx

Mennyit érhet tavaszra a kukoricám?

Írta: Gönczi Krisztina - 2020 december 18.

Az utóbbi héten azt tapasztaltuk, hogy csökkent a gabonafélék értéke. A nyersolaj ára viszont március 4. óta először tért vissza a válság előtti szintre – látjuk ezt mindnyájan a benzinkutakon. Mindennek közvetlen hatása van a bioüzemanyagok piacára, ezen keresztül a kukorica árára is, lévén bioetanol készül belőle. Mi sül ki mindebből? Milyen árakra készüljünk a kitárolás idejére?

 

kukorica

 

Jó és rossz hírek

A piacot, úgy tűnik, nem hatja meg, hogy nem csökkentek, hanem nőttek az olajkészletek az USA-ban – jegyzi meg a GrainTrade. Igaz ez a bioetanol-készletre is. Ugyanakkor tény, hogy a közlekedés élénkült karácsony előtt – dacolva a világjárvánnyal –, és Argentínában nagy a szárazság. Tény, hogy Kína nagyon megpörgette a kukoricapiacot. Ukrajna időközben befejezte a kukoricatermés betakarítását, ami a tavalvinál 18 százalékkal gyengébb, 29,7 millió tonna lett. Ez nem kis veszteség. Így 24 millió tonna szemes termény exportjára lesz lehetősége a futó gazdasági évben a tavalyi 29 millió tonna után.

Európában a 2018. évihez hasonló mennyiségű kukorica termett. Az átlagos eredmény ellenére is a közösség 23 százalékkal tudta csökkenteni a gabonaimportját – nyilván a járvány fogyasztáscsökkentő hatására. Brazília pedig történelmi rekordot ír kukoricatermelésből, és február elseje óta már 34 millió tonna tengerit adott el a világpiacon. Nem beszélve a legnagyobb termelőről, az USA-ról, amelyik a tavalyi, természeti katasztrófákkal sújtott év után ismét egyenesbe jött, és akár 50 százalékkal is emelheti az exportját.

 

Lényeg: a gazdaság pörgése

Ám a nagy gabonapiaci elemzők óvatosságra intenek. Az IGC szerint a kínálatbőség nagyon relatív, nem fedezi a 2020/21-es év globális felhasználását, így a világkészletek 7 százalékkal fognak szűkülni a szezon végére. Ennek pedig fokozatos áremelő hatása kell hogy legyen. Hogy mennyire, azt tényleg a világpiac regenerálódásának az üteme dönti el. Egy gyors kilábalás, nagy forgalom- és fogyasztásnövekedés sokkolhatja is a most befagyni látszó piacot. A tőzsde egyelőre egy-két eurós árnövekedésnél többet nem jósol a kukoricának, egészen jövő év augusztusáig. A mélypont a márciusi kitároláskor lesz, ahogy erre ebben a novemberi cikkünkben már figyelmeztettünk. Mindent egybevetve 360 eurós forint mellett 55-56 ezer forintra becsülhető a termény tavaszi termelői ára.