fbpx

Nem csak itthon drága a borsó

Írta: Barna Ferenc - 2021 október 07.

Kevés a borsó, több ágazat, melynek nyersanyaga a borsó, gondban van. Kanadában – a világ legnagyobb borsótermelő régiója itt található – az aszály miatt majd felére esett vissza az idei borsótermés a korábbi évekhez viszonyítva.

 

zöldborsó
Kanadában a kevés csapadék miatt volt kevés a borsótermés (Fotó: Pixabay)

 

Globálisan jelentkezik a borsóhiány

Kanadában a kevés csapadék miatt az előző évekhez képest 45 százalékkal kevesebb borsó termet, az ára pedig drasztikusan, 120 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest.

Franciaországban is gond volt a borsóterméssel, de ott a betakarítás idején a nagy esőzések károsították a terményt.

A fent leírtak alapján a borsókínálat globálisan lényegesen alacsonyabb, az ára pedig a kereslet/kínálat egyensúlyának megbomlása miatt felugrott.

 

A drágulás érződni fogják a vevők is

Elemzők szerint az alapanyag drámai drágulása elkerülhetetlenül ahhoz vezet, hogy a költségeket áthárítja a termelési lánc egyéb szereplői az ügyfelekre.

A konzervipari cégek, illetve az alternatív fehérje-üzletág (ahol szintén nyersanyag a borsó) nehéz év előtt állnak. A pandémia, a történelmi aszály, az árvizek és más, példátlan éghajlati problémák éreztetik hatásukat.

Azonban a nagy befektetéssel létrehozott üzemeknek, feldolgozóknak működniük kell. Már csak azért is, mert az igény megvan a vásárlói oldalról is, sokan keresik a húst helyettesítő alternatív termékeket. Az egyik legmegfelelőbb alapanyag a borsó, így a kereslet folyamatosan magas.

A piaci marketingje is jó, könnyen el lehet adni, mint egészséges élelmiszert, és kapcsolható hozzá a körforgásos, fenntartható gazdaság képe.

 

zöldborsó
Franciaországban a nagy esőzés miatt volt rossz minőségű a termés (Fotó: Pixabay)

 

A hazai borsótermelés helyzetéről kaphatunk átfogó képet ebben a cikkben, valamint a téma szemszögéből közelíthetjük meg a magyar konzervipart, mely szerint ott is válságos a helyzet.

 

Forrás: Foodingredients1st