fbpx

Módosultak a HMKÁ és AÖP előírások

Írta: Szerkesztőség - 2024 március 25.

Hamarosan megjelenik a 2024. évi Egységes kérelemre vonatkozó szabályozás. Alaposan át kell majd nézni, mert változnak a Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ), a Jogszabályban Foglalt Gazdálkodási Követelmények (JFGK), illetve az Agro-ökológiai Program (AÖP) részletes tartalmi elemei.

bíborhere
A bíborhere kiváló növény talajtakarásra (fotó: Horizont Média)

A 2023-ban elindult új támogatási rendszer első tapasztalatai alapján már módosult egyszer a magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv 2024. február 12-én. Azóta is történt azonban módosítás a nyugat-európai gazdatüntetések hatására. A változások a Feltételesség (HMKÁ) és az Agro-ökológiai Program keretében a legmarkánsabbak.

HMKÁ és a parlag

Ezen a linken részletes tájékoztatást talál HMKÁ-előírások módosításáról, különösen a nem termelő tájképi elemek és területek szabályairól. 2024-ben ezek megléte nélkül is teljesíthető a „parlagoltatási” kötelezettség. Akár olyan szója-, lucerna- vagy borsókultúrával is, amelyre egyébként termeléshez kötött támogatást vesznek igénybe, vagy pl. olyan zöldtrágyacélú, másodvetésű növénnyel, amit 2024 nyarán/őszén vet el a gazdálkodó, miután learatta a 2024 tavaszán vetett zabot vagy tavaszi árpát.

Szintén a 2024. évi könnyítés része, hogy 7% helyett elegendő mindössze 4%-ot e célra fordítani a szántóterületből. Sőt, az ökológiai jelentőségű másodvetéseknél korábban alkalmazott 0,3-as szorzótényező helyett 1-es szorzót használhatunk (1 ha másodvetés 1 ha teljesítésnek felel meg) Arra viszont fokozott figyelmet kell fordítani, hogy a HMKÁ 8. keretében elszámolt parlag, nitrogénmegkötő növények vagy ökológiai jelentőségű másodvetések nem kezelhetők növényvédő szerrel!

Lényeges, hogy amennyiben a termelő parlagterülettel kíván megfelelni a HMKÁ 8 előírásnak, úgy az elszámolni kívánt parlagnak talajtakarásos parlagnak kell lennie. Lényeges, hogy az öt évnél hosszabb ideig a HMKÁ 8. előírás keretében parlagon hagyott területként elszámolt területet továbbra is szántóterületnek kell tekinteni. Rossz hír ugyanakkor, hogy a parlagok kultúrállapotban tartása nem valósulhat meg legeltetéssel.

A fenti linken további tudnivalólat talál a gyepek újratelepítéséről, a direktvetés és a sekély tarlóhántás fogalmáról, a talaj- és növénykondícionálók kijuttatásának szigorításáról is.

AÖP

Az AÖP esetében új gyakorlatokkal bővül a program a gyep földhasználati kategóriában, illetve több gyakorlat bővül, észszerűsödik. Jó hír az ún. különleges állandó kultúrával (mint pl. a faültetvények vagy az energianád-ültetvények) rendelkező termelők számára, hogy az idei évtől ezen területek is részt vehetnek az AÖP-ben. Az AÖP-t tárgyaló részletes szakmai információk ezen a linken érhetőek el.

Ami a szántóra tett vállalásokat érinti:

  • A talajtakaráshoz elkészült egy fajlista.
  • A 10%-os parlag/tájképi elem elvárást idén elegendő 1%-ban teljesíteni, a fennmaradó 9% teljesíthető nitrogénmegkötő növénnyel vagy ökológiai jelentőségű másodvetéssel is.
  • Táblaméret önkéntes korlátozása esetén, ha két szomszédos táblán ugyanazon növényfaj vagy magkeverék vetése történik, akkor a két tábla között az eddig elvárt legalább 3 méter helyett elég 2 méter távolságot tartani.
  • A folyékony karbamid műtrágya bedolgozás nélkül is kijuttatható, ha ureázgátlóval együtt alkalmaznak (pl. fejtrágyaként). Forgatás nélküli talajművelés vállalása esetén pedig tilos is a bedolgozása!
  • Mikrobiológiai készítmények alkalmazásakor egységesen 50 méteres biztonsági sávot kell tartani. A sáv területe nem haladhatja meg a gyakorlatba bevitt tábla területének 15%-át.

Az Egységes Kérelemhez kapcsolódó jogszabály-tervezetek, hatályos jogszabályok, irányító hatósági közlemények és tájékoztató anyagok elérhetőek a kap.gov.hu oldalon, a KAP Stratégiai Terv végrehajtását támogató hivatalos oldalon.

Ez a cikk is érdekelheti a témában: Nem üzemi szinten teljesült az AÖP, de támogatás így is jár.