fbpx

Nem üzemi szinten teljesült az AÖP, de támogatás így is jár

Írta: Szerkesztőség - 2023 november 07.

Nem vész el a teljes támogatás, ha nem az egész üzemre teljesültek az Agro-ökológiai Programban vállalt kötelezettségek. Kedvezően módosultak a kifizetési feltételek.

permetezés
Könnyen lehet, hogy végül nem teljesült minden vállalás (fotó: Horizont Média)

Sávos kifizetési rendszer

Az első év tapasztalatai szerint sokan csak részben tudták teljesíteni az Agro-ökológiai Program (AÖP) üzemi szintű elvárásait. A most bevezetett, sávos kifizetési rendszer annak a lehetőségét teremti meg, hogy részleges teljesítés esetén egy csökkentett támogatási összeg kifizethető legyen a termelő számára. Az elképzelésre az Európai Bizottság is rábólintott, így az már a 2023-ban benyújtott kérelmekre is alkalmazható. A teljes összegű AÖP-támogatás továbbra is csak vállalások maradéktalan teljesítése esetén fizethető ki.

A szaktárca módosította a 15/2023. (IV. 19.) AM rendeletet „az Agro-ökológiai Programhoz kapcsolódó támogatás igénybevételének részletes szabályairól”, amely tartalmazza a csökkentett kifizetések leírását. Ezzel kapcsolatos a gazdálkodóknak tennivalójuk nincs, a Kincstár az új feltételek szerint fogja a támogatási döntéseket meghozni.

Kisebb területtel még kisebb támogatás

A nem üzemi szintű, részleges teljesítés esetén alkalmazott kifizetési sávok:

  • A mezőgazdasági termelő minden a gazdaságában releváns földhasználati kategóriában (szántó, ültetvény és gyep) teljesíti az összes választott gyakorlatot – 100%-os kifizetés.
  • A mezőgazdasági termelő csak egy földhasználati kategóriában nem teljesíti a választott gyakorlatot/gyakorlatokat, de a gazdaság teljes területének legalább 70%-án teljesíti a gyakorlatokat – 50%-os kifizetés.
  • A mezőgazdasági termelő csak egy földhasználati kategóriában nem teljesíti a gyakorlatot/gyakorlatokat, de a gazdaság teljes területének legalább 50%-án teljesíti a gyakorlatokat – 30%-os kifizetés.
  • A gazdálkodó nem teljesíti a választott gyakorlatokat egynél több földhasználati kategóriában, vagy a gazdaság teljes területének több mint 50%-án – nincs kifizetés.

Ez a cikk is érdekelheti: Az alternáló kaszák reneszánsza az AÖP árnyékában.