fbpx

A holland okoskombájn a talajt is védi krumpliszedés közben

Írta: Gönczi Krisztina - 2022 január 07.

A hollandok jól kiterpesztették a traktort és a betakarítógépet is: 3 méter széles ágyasokat takarítanak be fix művelőutas rendszerben. A pontos nyomon tartással csökkenthető a talajtömörödés.

 

okos kombájn
Az okos kombájn széles hasa alatt 3 méteres ágyások férnek el

 

Széles és fix művelőutak

A Farm of the Future egy kétsoros AVR Spirit 5200 burgonyakombájnt alakított át úgy, hogy az alkalmas legyen a fix művelőutas munkára. Ebben a rendszerben a kijelölt művelőutakat soha nem hagyja el a gép, a burgonyasorokat az ültetéstől kezdve a felszedésig nem érinti sem a traktor, sem a munkagépek kereke.

Az alábbi videóban látható gép egy szántóföldi bemutatónapon lépett működésbe Lelystadban (Hollandia). Bram Veldhuisen robotikai kutató magyarázza a burgonyakombájn működését. Eszerint az egyes művelőnyomok 3,15 méterre vannak egymástól, közöttük egy-egy 3 méter széles burgonyaágyás terül el. A kombájn először a burgonyasor felét szedi fel, majd megfordul, és a másik felét is betakarítja. Ehhez szélesebbre kellett venni a tengelytávot mind a traktoron, mind a kombájnon.

 

 

Évekig érezni a kombájn tömörítő hatását

Első pillantásra elég furcsa a szélesen terpeszkedő traktor és a nyomában járó kombájn, de a fix művelőutakat előnyösnek tartják a holland kutatók. Az adataik szerint egyetlen év keréknyomásának hatására 5 százaléknyit veszítünk a következő évi termésből a tömörödött területen. Sőt, egy ilyen 8-9 tonnás monstrum hatása még 6 év múlva is kimutatható az egykori keréknyomban.

Hollandiában a talajok 40 százaléka minősül erősen tömörödöttnek. Ha azonban a terméshozamok 6-8 százalékkal javíthatók a lazább talajszerkezetnek köszönhetően, akkor megéri ezen új géptípusok beszerzése – magyaráz a kutató. A bemutatott kombájn nagyon „okos” is: pontosan számontartja, hogy melyik területről milyen méretű és súlyú gumókat takarított be, és ebben nem akadályozza meg az sem, ha „földsapkásan” gurul a szkenner elé krumpli.

 

Ez a cikk is érdekelheti: Kevesebb a holland krumpli, és gyorsan ürül a raktár.