fbpx

Tavaly majdnem 2 millióig drágult a termőföld-átlagár

Írta: Kohout Zoltán - 2022 március 06.

Akárcsak az elmúlt 10 évben, tavaly is hozta a bő 10 százalékos átlagár-emelkedést a termőföldek piaca. Ez persze tényleg csak átlag, a különbségek műfajtól, termőterülettől függően nagyon eltérőek.

termőföld

Pest a legdrágább, Zala a legolcsóbb

Az Agrotax Kft. éves földpiaci elemzése szerint a termőföld hektáronkénti piaci átlagára 2021-ben 1,97 millió forintig emelkedett, ami 14 százalékos drágulás az előző évi 1,73 millióhoz képest. A szántókért ennél többet, hektáronként átlagosan 2,1 milliót kellett fizetni (+9,7%) – összegezte minapi sajtótájékoztatóján Sáhó Ákos, az Agrotax Kft. ügyvezetője. Az Észak-Magyarországra jellemző 1,49 milliós hektáronkénti országos átlagártól eltekintve minden más régióban 1,5 millió feletti hektáronkénti átlagárak vannak ma már. A legmagasabb átlagárat Közép-Magyarországon (2,4 millió) kérik, és 2 millió felet van az átlag a Dél- és Észak-Alföldön is. A legdrágább vidék a főváros térsége durván 3,5, a legolcsóbb Zala megye 1,35 milliós átlaggal

Gyepek, erdők, gyümölcsösök

A művelési ágak alapján az látszik, hogy a szántók átlagára tavaly átlépte a 2 milliós határt. A gyepterületek 1,7 millió forint hektáronkénti átlagára is szép: bő 18 százalékos emelkedés egy év alatt. Ugyancsak drágultak az erdők: a hektár-átlagár meghaladta az 1 milliót, ami több mint 14 százalékos drágulás tavalyhoz mérten. Drágák, de kevésbé drágultak a gyümölcsösök: a 2,6 milliós átlagár azt jelzi, hogy itt nem volt 10 százalékos a növekedés.

További érdekességek és hasznos információk a MezőHír áprilisi nyomtatott verziójában olvashatók. Írunk majd a haszonbérleti díjak változásáról, illetve az Agrostat applikációról, amivel az örökösök vagy földet vásárlók-eladók azonnal az aktuális átlagárhoz juthatnak.