fbpx

RAPOOL – A repce a hivatásunk, már 50 éve

Írta: Szerkesztőség - 2024 március 25.

A bólyi RAPOOL Repce Akadémia nyitotta meg a jubileumi esztendőt, amikor a vállalat azt ünnepli, hogy immár öt évtizede látja el a termelőket kiemelkedő minőségű repcehibridekkel.

RAPOOL bemutató Repce Akadémia2
A repce a hazai vetésszerkezet stabil eleme (forrás: RAPOOL)

A RAPOOL, mint német nemesítők közös szerveződése, 50 éve alakult meg. A vállalat három tulajdonosa 1897, 1923 és 1954 óta foglalkozik nemesítéssel, kiérdemelve ezzel a legnagyobb múltú, legnagyobb hagyományokkal és legmélyebb gyökerekkel rendelkező európai repcenemesítő címet.

A nemesítés együtt haladt a kor igényeivel

A kezdetek kezdetén, mint ahogyan ma is, a növényiolaj- és repcedara-szükségletek kielégítése állt a nemesítés középpontjában. Az 1974-ben bekövetkező átállás az erukasavmentes (0-s) fajtákra éppúgy a RAPOOL fejlesztéseinek köszönhető, mint az 1986-ban létrehozott új minőségi kategória követelményeinek megfelelő, alacsony glükozinoláttartalmú, 00-s fajták bevezetése.

Az elmúlt öt évtizedben fontos fejlesztések történtek a hibridek tulajdonságaiban a hozam, a betegség-ellenállóság és a nitrogénhasznosítás fokozása tekintetében is. Mindezeken túl a hibridek termőhelyi és talajművelési rendszerekhez való adaptációs képessége, optimális vetésideje és vetésnormája, javasolt intenzitási szintje mind-mind olyan kérdés, melyekre precíz és a gyakorlatban is jól hasznosítható válaszokat ad a RAPOOL.

A klímaváltozás negatív hatásai, a károsítók növényvédő szerekkel szembeni rezisztenciájának kialakulása és az ezzel párhuzamosan egyre szűkülő növényvédőszerhatóanyag-paletta éppúgy termék- és technológiai fejlesztésekre sarkallja a RAPOOL-t, mint az a kihívás, hogy változékony inputanyag- és terményárszintek mellett is sikeressé és jövedelmezővé tegyük a repcetermesztést.

– A nemesítési eljárásoknak köszönhetően ma már elérhetőek a tarlórépa sárgaságvírusa (TuYV), Phoma- (RLM-7 és -S), Cylindrosporium-, Verticillium- és akár Sclerotinia-ellenálló hibridek is.

– Az új hibridek nagyobb termésstabilitása megkérdőjelezhetetlen.

– Következetes és céltudatos szelekció történik a szárazságtűrésre is, ezzel párhuzamosan a hibridek ellenálló és adaptációs képessége hatékonyabbá válik.

– A kártevőkkel szemben nagyobb ellenállóságot eredményező nemesítési programok már folyamatban vannak.

A repcetermesztőket érő sokasodó kihívások, a költségek növekedése miatt a termesztéstechnológiát érdemes újragondolni vagy más rendszerszemlélettel tekinteni a megszokott technológiai elemekre.

RAPOOL bemutató Repce Akadémia
A fajtáknak és a technológiának is folyamatosan meg kell újulnia (forrás: RAPOOL)

Megtartották az első RAPOOL Repce Akadémiát

Erről szólt a február 20-án Bóly határában tartott RAPOOL Repce Akadémia. A rendezvényen többek között a legújabb technológiafejlesztési tapasztalatokról számoltak be német vendégelőadók. Rene Brand, a RAPOOL nemzetközi termékfejlesztésért felelős kollégája és dr. Ute Kropf, a kieli Alkalmazott Tudományok Egyetemének professzor asszonya a klímaváltozás repcetermesztésre gyakorolt hatásairól, azok lehetséges kivédéséről, valamint a termesztési költségek észszerű csökkentésének lehetőségéről osztottak meg hasznos és újszerű információkat az ország minden szegletéből érkezett mintegy 50 termelő számára.

RAPOOL Repce Akadémia
Az információ kincset ér a változó termelési környezetben (forrás: RAPOOL)

A nagy érdeklődésre és sikerre való tekintettel a jövőben folytatódik a RAPOOL Repce Akadémia. A RAPOOL Hungária Kft. ezzel a partnertalálkozóval indította el idei rendezvénysorozatát a „RAPOOL 50 ÉVES” évforduló jegyében.

Rapool Hungária Kft.